Scandalul din PNL, pornind de la schimbul de replici prin presă între Rareș Bogdan – Bogdan Aurescu, este, în primul rând, un simptom al disperării care îi face pe liberali să înceapă să se revolte împotriva lui Klaus Iohannis.

Liberalii sunt într-o criză deja cronicizată, provocată în cea mai mare măsură de slugărnicia lor față de președintele Iohannis, care a folosit partidul, la fel cum și-a folosit mandatul, doar în propriul interes. Interes care este întotdeauna confortul, munca minimă și privilegiile maxime.

Toate aventurile în care dl Iohannis a târât PNL, mai ales în ultima vreme, cu balamucul schimbării președinților, cu subordonarea față de PSD, cu tot felul de miniștri care nu au nicio legătură cu partidul, ca dl Aurescu sau dna Deca, i-au costat imens pe liberali, aflați acum în mod real pe poziția a treia a ierarhiei partidelor.

Toți ştiu și unde sunt, și că, în consecință, mulți își vor pierde pozițiile după viitoarele alegeri, și cine e vinovat pentru asta, de fapt.

Deci revolta pe multe voci aparent coordonate, unele extrem de agresive, cum este a lui Ben Oni Ardelean, un greu cu mulți bani și contacte transatlantice pe linie de „Familia”, este, de fapt, o revoltă împotriva lui Klaus Iohannis.

Mai ales cei care nu sunt de ieri în politică știu că președinții vin și pleacă, așa cum a plecat și Traian Băsescu. Însă partidele trebuie să rămână și cu beneficiile, dar mai ales cu decontul. Traian Băsescu a ridicat PDL pe primul loc și tot el l-a distrus, punându-l în situația fuziunii cu PNL ca să scape de anateme.

Este evident că dl Iohannis, deja spre exit, face numai și numai ce este nevoie ca să-și asigure un viitor postmandat cât mai comod și promițător. Vrea să aranjeze de pe acum scena cu președinte, premier, primari, a luat pe persoană fizică, practic, parchetele, în primul rând DNA, astfel încât să domnească în continuare până prinde o cracă externă cu mult protocol.

Iar PNL se scufundă cu un președinte complet rupt de partid, cu miniștri puși de la Cotroceni pe care doar îi decontează. De fapt, dintre miniștrii liberali, trei, în poziții cheie, sunt impuși de Cotroceni: Aurescu, Popescu și Predoiu, dar partidul îi decontează din greu.

Atacul la Bogdan Aurescu este implicit un atac la marele lui protector care l-a impus acolo, Klaus Iohannis.

Rămâne de văzut care va fi reacția președintelui, pentru că dl Iohannis numai ce și-a pus DNA breloc la sceptru, prin dl Voineag, primit în plic de Cătălin Predoiu direct din biroul prim-adjunctului SRI, dl Ionescu, zice lumea informată și sunt tentată să-i dau dreptate.

Să vedem așadar câți dintre liberalii vocali acum vor fi invitați la DNA la o cafea după instalarea noului șef, că doar dl Voineag trebuie să arate ce eficient e. Numai în cazul dlui Ciucă poate să apară o sesizare căreia dl Voineag să-i dea curs instantaneu pentru un dosar în rem lung și extrem de util? …  

În chestiunea Schengen sigur că primul în linie era Lucian Bode, dar pe domeniul lui. Negocierile politice, baletul diplomatic erau obligația ministrului de Externe, cu atât mai mult cu cât la Interne are un baronaș provincial care nu vorbește nicio limbă străină.

Când a aflat dl Aurescu că sunt probleme cu Austria? La finalul lui septembrie cumva? De câte ori a fost de atunci la Viena? Niciodată.

Faptul că politica externă a României este mediocră o arată situația noastră internațională. Cum e turcul și pistolul se zice. La cât de mediocru e dl Iohannis, numai un mediocru putea fi alegerea sa. Singura calitate a dlui Aurescu este și cea mai dragă președinelui, obediența.

O mare parte din migrația către AUR este și consecința acestor frustrări provocate de dl Aurescu.

Dar, indiferent care le va fi soarta, ca partid și individual, liberalii și-o merită cu vârf și îndesat. Ei i s-au dat legați lui Klaus Iohannis, ei i-au susținut toate mofturile pentru iluzia unei scurtături către putere. Nu li se întâmplă decât că dorm după cum și-au așternut. (Ioana Ene Dogioiu)

CULISE. Frământările la zi din PNL: „Prima bătălie pentru independența partidului trebuie să fie cu Ciucă, dacă vrem să scăpăm de dependența de Iohannis”

Jurnalist cu experiență de 15 ani în domeniul politic, Cristian Andrei a vorbit cu numeroși înalți oficiali ai PNL, pentru ca înțelegerea publicului să poată merge mai departe de disputa Rareș Bogdan – ministrul Aurescu. Nu e vorba doar de refuzul ministrului Aurescu la apelul lui Rareș Bogdan, în privința deschiderii de noi consulate.

Sursele politice ale partidului de la guvernare afirmă că miza centrală a conflictului intern o reprezintă modul în care se vor poziționa liberalii în campaniile din 2024 și relația cu Klaus Iohannis, „cel ajuns la 10% credibilitate”, după cum a spus chiar unul dintre liderii PNL pentru Libertatea.

Pentru mulți peneliști, Bogdan Aurescu este considerat ținta perfectă: nu este membru de partid, ocupă un important portofoliu și a ratat aderarea României la Schengen.

Ce nu s-a așteptat partidul a fost replica dură venită din partea ministrului de externe. Într-o declarație pentru digi24.ro, l-a acuzat pe Rareș Bogdan că „în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniţă cerealele ucrainene”. „E exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik”, a concluzionat ministrul.

Cum a reacționat Ciucă?

În plin scandal intern și cu declarații care au escaladat în spațiul public, premierul Ciucă a fost obligat de partid să reacționeze luni.

„Ciucă a avut telefonul plin de mesaje și apeluri”, spun sursele citate.

„Premierul le-a cerut tuturor din partid, inclusiv lui Rareș Bogdan, să nu-l mai atace pe Aurescu și le-a promis că va discuta situația în viitoarea ședință a conducerii. A spus că este nevoie de Aurescu în actualul context geostrategic și că este greu să facă o remaniere până la rotativa guvernamentală. Nu înseamnă că îl va schimba la rotativă, totul depinde de Iohannis. Iar de la Cotroceni nu a venit vreun semnal împotriva lui Aurescu, dimpotrivă”, au dezvăluit surse din partid.

Mai mulți lideri PNL consultați de Libertatea nu cred că scandalul dintre Rareș Bogdan și Bogdan Aurescu va duce la remanierea ministrului, dar va pune presiune pe acesta să răspundă solicitărilor venite din partid.

Confruntarea unora dintre liderii liberali cu ministrul Aurescu a readus în dezbatere și rolul pe care îl va juca în viitor Nicolae Ciucă în PNL.

În partid sunt avansate două scenarii în care premierul Ciucă ar putea să fie înlocuit din fruntea PNL. Primul scenariu se referă la toamna lui 2023, după ce se realizează rotativa guvernamentală.

Pierderea funcție de premier este văzută de unii lideri de organizație ca un punct vulnerabil pentru Nicolae Ciucă.

„Sunt două curente de gândire în partid. Ciucă vrea ca la rotativă să fie aleși miniștri maleabili, care să poată colabora cu PSD. Există un alt curent în partid care cere ca miniștrii să fie nume sonore, lideri puternici. Un potențial conflict ar putea să apară aici”, a dezvăluit un lider PNL.

Alegerile europarlamentare, momentul adevărului pentru Ciucă

Dacă nu se va întâmpla în toamnă, liderii din PNL vorbesc despre o altă dată importantă. Momentul scadenței sau „momentul adevărului pentru PNL” o să fie reprezentat de alegerile europarlamentare, din mai 2024, au precizat mai mulți șefi de organizații, dar și membri ai conducerii centrale.

„Dacă AUR și PSD sunt peste PNL la europarlamentare, iar partidul se află sub 20%, Ciucă trebuie să plece. A plecat Crin Antonescu când a luat sub 20%, nu văd de ce să nu plece Ciucă. Primarii se vor uita la rezultate și se vor întreba dacă să candideze pentru PNL sau pentru AUR. Pe primari nu îi interesează partidul, doar banii care vin în teritoriu și să își obțină mandatul”, a spus un președinte de organizație din sud.

Opinia în partid este că Ciucă nu-și va putea păstra funcția de șef al partidului dacă PNL nu performează la europarlamentare.

Se rupe PNL de Iohannis?

O altă temă care trebuie rezolvată în PNL, și care generează discuții încordate, se referă la relația cu Klaus Iohannis.

„Cine este Ciucă? Este omul impus partidului de Iohannis. Atunci, prima bătălie pentru independența partidului trebuie să fie cu Ciucă, dacă vrem să scăpăm de dependența de Iohannis”, este mesajul transmis de un membru al Biroului Permanent Național.

Părerile în partid sunt împărțite și în acest caz între taberele din PNL. Oficial, niciuna nu are încă determinarea să se delimiteze de Klaus Iohannis.

„Nu cred că PNL trebuie să repete ce a făcut PDL cu Traian Băsescu. Dacă mai există o urmă de civilizație în politică, nu ar trebui să ajungem în acel punct. Am încredere în președinte”, a declarat un prim-vicepreședinte pentru Libertatea.

Liberalii sunt însă conștienți că rolul președintelui va scădea pe măsură ce se apropie alegerile din 2024, iar el nu poate acționa ca o locomotivă pentru partid din cauza încrederii scăzute de care se bucură.

„Nu putem sta până în 2024 și să așteptăm să ne salveze Iohannis, că nu o va face”, susține un lider de organizație județeană.

Citeşte întreaga ştire: CULISE. Frământările la zi din PNL: „Prima bătălie pentru independența partidului trebuie să fie cu Ciucă, dacă vrem să scăpăm de dependența de Iohannis”

Articolul precedentCiolacu: Pensiile speciale vor fi impozitate / E exclus să câștigi mai mult la pensie decât ai avut în activitate
Articolul următorDiscoverEU: Cum pot obține tinerii permis gratuit de călătorie în Europa, timp de 30 de zile