profit.ro: Curtea de Apel Oradea a suspendat procedura de publicare a listei instalatorilor validați de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru participarea la Programul Casa Verde Fotovoltaice dând câștig de cauză solicitării în acest sens a unei firme de profil care a reclamat că instituția nu a respectat prevederile Ghidului de finanțare a Programului, aprobat prin ordin de Ministerul Mediului, și nici propriile instrucțiuni tehnice în materie, reiese din motivarea hotărârii judecătorești de suspendare, analizată de Profit.ro.

Reclamanta este compania de instalații electrice Dhelectric System SRL din Oradea, controlată și condusă de Daniel Hirina, un business înființat în 2015, cu rulaj de peste 17 milioane lei și profit net de circa 1,2 milioane lei anul trecut, potrivit termene.ro.


Citește și: Șoc pentru beneficiarii de finanțare prin Casa Verde Fotovoltaice. O firmă de instalatori din Oradea a suspendat în justiție programul AFM


La proces, compania a arătat că a depus documentația de înscriere în Program, pentru validare, în aplicația dedicată de pe site-ul AFM, pe 9 mai 2023, termenul-limită fiind 12 mai.

Ordinul Ministerului Mediului nr. 1063/2023 privind aprobarea Ghidului de finanțare stipulează că AFM verifică cererea de validare și, ″În situația în care se constată că nu au fost încărcate toate documentele (prevăzute de Ghid – n.r.) (…) sau acestea sunt neconforme, incomplete, ilizibile sau nu conțin toate elementele prevăzute în prezentul Ghid, instalatorul va fi notificat o singură dată, în vederea completării/clarificării/remedierii situației″, adăugând că ″Atrage respingerea cererii de validare neprezentarea în termen de 5 zile lucrătoare a documentelor solicitate (…) ori prezentarea de completări/clarificări/remedieri incomplete sau care nu au atestat eligibilitatea instalatorului″.

Dhelectric System a interpretat prevederea în sensul că, în astfel de situații, AFM trebuie să îi informeze direct pe candidați, prin e-mail, că sunt probleme cu documentația, interpretare la care instanța de judecată a achiesat.

Ulterior, pe 11 iulie, AFM a publicat lista instalatorilor ale căror dosare au fost respinse, pe care figura și Dhelectric System, cu motivarea că din documentație lipsește ″atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competențele de tip B″, iar compania nu a răspuns în 5 zile la obiecție. În cererea de informații din platforma AFM, văzută târziu de Dhelectric System, se specifica: “Atestatul ANRE depus (C2A) nu include toate competențele de tip B. Se va depune atestatul emis de ANRE de tip B sau atestate care includ competențele de tip B″. Firma a depus contestație la AFM, care i-a fost respinsă.

″Menționează (reclamanta – n.r.) faptul că, în aplicația online a AFM, există o singură rubrică, pentru un singur document, pentru încărcarea atestatului, motiv pentru care reclamanta arată că a încărcat doar Atestatul de tip C2A, fiind trimis ulterior și atestatul C1A. Mai arată că aceasta deținea atestate ANRE C1A si C2A valabile la data încărcării cererii de validare. Atestatul C2A se află în prezent la semnare la ANRE pentru prelungirea valabilității. Mai mult, susține că aceste atestate au fost comunicate și validate anterior, în cadrul sesiunii de autorizare a instalatorilor din cadrul anului 2019″, mai scrie în motivare.

Afirmațiile companiei sunt confirmate de informațiile din baza de date cu atestate a ANRE.

Dhelectric System a intentat două procese AFM: unul în care cere anularea deciziei de respingere a contestației sale la descalificarea dosarului de validare și, în consecință, a întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați și unul în care solicită suspendarea deciziei și a procedurii, până la soluționarea definitivă a primei acțiuni. În procesul de anulare nu a fost stabilit încă nici primul termen de judecată.

″Nu consider că a pleca capul și a accepta gratuit o nedreptate este varianta corectă, așadar am apelat la justiție. Este în vigoare Legea 267/2021 penru completarea OUG 41/2016, prin care o instituție publică nu poate solicita un document emis de către o altă instituție publică, în vederea simplificării, așa-zisa lege a dosarului cu șină. Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost blocat de către AFM prin neprezentarea la înfățișările din cadrul procesului, a fost blocat de AFM prin necomunicarea mail-ului, a fost blocat de AFM prin neprezentarea la instanță a dovezii trimiterii mail-ului, variantă care ar fi oprit absolut instantaneu orice procedură. Ne-au tratat cu aceeași superficialitate cu care ne-au obișnuit deja″, a declarat, pentru Profit.ro, asociatul și administratorul unic al Dhelectric System, Daniel Hirina.

De remarcat că Dhelectric System a cerut în subsidiar, ca variantă de soluționare, în loc de suspendarea cu totul a Programului Casa Verde Fotovoltaice, ″înscrierea temporară a sa în lista instalatorilor validați pentru a putea participa la procedurile ulterioare si pentru a putea fi selectați de beneficiari in Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională pentru sesiunea 2023, până la soluționarea acțiunii de fond (a procesului de anulare – n.r.)″.

Instanța a ales însă să suspende Programul.

citiți articolul întreg pe profit.ro

Articolul precedentVeste bună pentru şoferii români. Decizia pregătită de Guvern în privinţa plafonării poliţelor RCA
Articolul următorTragedie! Un tractorist a intrat într-o livadă din Bihor și a călcat TOATE PRUNELE