Accidentul tragic de la 2 Mai redeschide discuția legată de pericolul consumului de droguri în rândul tinerilor. În ultimii ani, substanțele interzise nu lipsesc de la petreceri și tot mai mulți adolescenți ajung în stare gravă la spital cu un cocktail de droguri în sânge. De altfel, vârsta de la care încep să consume a tot scăzut și specialiștii trag un semnal de alarmă: copiii ajung să aibă primul contact cu drogurile chiar înainte de 13 ani.

Lipsa de comunicare din familie și influența anturajului îi determină chiar și pe cei mai reticenți să încerce stupefiante ocazional, iar medicii atrag atenția că orice contact cu drogurile este periculos pentru că poate duce la dependență și la alte probleme de sănătate, dar și sociale.

“Această tendința de a consumă un cocktail de droguri se numește toleranță la droguri, ceea ce e periculos, deoarece gradul de toxicitate e unul ridicat. Sunt substanțele care acționează în aceeași zona sau sunt substanțe antagonice farmacologic care pot da un nivel de toxicitate fără să ne dăm seama, iar starea de toxicitate se instalează brusc.

Efectele pe termen mediu și lung sunt devastatoare, mai ales la tineri, deoarece în cazul lor sistemul nervos nu și-a încheiat dezvoltarea, ceea ce îi face vulnerabili și dezvoltă tulburări de comportament”, a declarat la Digi24 Radu Țincu, medic primar ATI și toxicologie.

Medicul a explicat că numărul consumatorilor a crescut la nivel global, iar vârsta consumatorilor a scăzut.

În opinia medicului, în România, se constată o accelerare comparativ cu alte țări, deoarece acest fenomen a început mai târziu: “Avem 10 – 12 ani de când  a început consumul real de substanțe psihoactive.

O altă cauză a acestei situații e lipsa de informare: Nu avem programe educative în școli prin care să îi informăm despre efectele drogurilor, iar familia e mai puțin implicată, comunicarea e deficitară, iar asta îi face pe copii să adere la anturaje care îi ascultă și le împărtășesc aceste dorințe.”

Referindu-se la tânărul de 19 ani care a provocat accidentul mortal din 2 Mai și care ar fi consumat 3 tipuri de droguri, medicul a precizat că la un consum regulat al unei substanțe, toleranța apare repede, la interval de câteva saptămâni, așa că va fi necesară creșterea dozei.

“Tinerii combină drogurile și pentru a obține senzații tot mai diverse, doresc să obțină emoții mai intense și mai variate. Substanțele acestea îi fac extrem de încrezători în propriile forțe, e un teribilism indus de aceste substanțe”, a declarat medicul. (sursa)

Articolul precedentCe se întâmplă în corpul tău dacă nu pui gura pe alcool o lună întreagă. Efectele se văd foarte repede
Articolul următorFederația Sindicatelor din Finanțe amână acțiunile de protest