Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri la ceremonia de semnare a contractelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, apelul de proiecte „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitare şi a unităţilor conexe” că ne găsim în faţa celei mai mari investiţii de până acum în modernizarea infrastructurii educaţionale, a unităţilor de învăţământ, peste 1 miliard de euro din PNRR vor fi folosiţi pentru dotarea a peste 5.600 de şcoli, grădiniţe, laboratoare de informatică şi ştiinţe, cabinete şcolare, ateliere de practică.

El le-a cerut primarilor şi preşedinţilor de CJ să urmărească personal implementarea acestor proiecte. 

Marcel Ciolacu a declarat în cadrul evenimentului că acesta marchează un punct de cotitură în ceea ce priveşte viitorul educaţiei în România.

”Pentru prima dată în istoria educaţiei, este alocată o sumă impresionantă, peste un miliard de euro, valoare eligibilă, prin PNRR, fără TVA, pentru dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv pentru învăţământul dual”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a arătat că şi-a asumat şi ca premier şi în coaliţie, în programul de guvernare, că educaţia este o prioritate, pentru că România se poate dezvolta doar prin educaţie, prin tineri bine pregătiţi, în acord cu evoluţia tehnologiei şi ţinând cont de cerinţele pieţei muncii.

”Doar aşa această ţară poate creşte şi doar dezvoltându-ne ca ţară toţi aceşti tineri vor prefera să rămână aici”, a mai afirmat Ciolacu.

Premierul a precizat: Sunt un om care preferă întotdeauna adevărul şi nu cred că ascunderea lui sub preş ne ajută la ceva. De la bun început ne-am asumat faptul că până acum, acest stat nu şi-a onorat contractul social şi a neglijat educaţia. De aceea am ajuns în situaţia în care suntem astăzi, din cauza greşelilor făcute de 30 de ani, pentru aceasta suntem cu toţii datori să corectăm aceste greşeli”, a menţionat premierul, adăugând că copiii nu au nicio vină că statul a greşit enorm şi i-a privat de şanse egale.

”E momentul ca acum, până nu e prea târziu, să asigurăm şanse egale tuturor copiilor din România, indiferent de locul unde s-au născut, la ţară sau la oraş, într-o zonă mai mult sau mai puţin dezvoltată economic”, a completat el.

Marcel Ciolacu a subliniat că guvernul său a fost învestit după rezolvarea celei mai grave crize din sistemul de educaţie românesc de după Revoluţie.

”Doar discutând cu profesorii, împreună cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, am reuşit să găsim soluţiile corecte pentru a reda demnitatea acestei profesii”, a arătat Ciolacu, el adăugând că ”în noua lege a salarizării, specialiştii din educaţie, alături de profesori şi ministerul Educaţiei, trebuie să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect atât respectul cuvenit meseriei dar şi performanţa, pentru că profesorii care munesc din greu trebuie răsplătiţi”.

Marcel Ciolacu a mai declarat că este clar pentru toată lumea că educaţia trebuie să fie din nou un domeniu care să atrage cei mai mulţi oameni. ”De aceea am stabilit deja că prin noua lege a salarizării că salariul debutanţilor din educaţie va porni de la salariul mediu brut pe economie”, a explicat el.

Şeful Executivului a mai spus că îşi aminteşte cu plăcere clasa în care a învăţat el dar nu mai are nicio legătură cu şcoala de acum, pentru că ”tehnologia a evoluat, societatea a evoluat şi cerinţele sunt altele, pentru că societatea le cere mai mult decât a cerut generaţiei sale”.

”Sunt conştient că fără o bază materială, fără un proces de învăţăre modern, nici chiar cel mai bun profesor, oricât de bine plătit ar fi, oricât de mult s-ar strădui, nu are cum să obţină rezultatele aşteptate. Acesta este motivul pentru ca salarizarea bazată pe performanţa profesorilor trebuie însoţită şi de investiţii masime în infrastructura şcolară şi în procesul didactic”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a menţionat că ”astăzi ne găsim în faţa celei mai mari investiţii de până acum în modernizarea infrastructurii educaţionale, a unităţilor de învăţământ”. ”Peste 1 miliard de euro din PNRR vor fi folosiţi pentru dotarea a peste 5.600 de şcoli, grădiniţe, laboratoare de informatică şi ştiinţe, cabinete şcolare, ateliere de practică. Prin semnarea celor 2.500 de contracte, facem un pas important în direcţia unui sistem de învăţământ modern, accesibil tuturor copiilor şi tinerilor din România, dar mai ales capabili să îi ajute pe tinerii români să îşi dezvolte competenţele relevante pe piaţa muncii”, a spus Ciolacu. 

Şeful Executivului a avut un mesaj şi către primari şi preşedinţii de CJ. ”Cred că ne-ar ajuta pe toţi să ne gândim că băiatul sau fata unui vecin de-al nostru aşteaptă aceste dotări ca să meargă la şcoală cu drag şi cu folos. De ei depindem, de fapt, toţi, copiii noştri sunt cea mai bună investiţie pe care o putem face, aşa că vă rog astăzi să urmăriţi personal implementarea urgentă a acestor proiecte”, le-a cerut premierul aleşilor locali. (sursa)

Articolul precedentAtenționare MAE: Urmează grevă pe Aeroportul Gatwick din Marea Britanie. Ce companii aeriene sunt afectate
Articolul următorHarta judeţelor după dinamica recrutării: Maramureş, Covasna şi Ilfov au prins cel mai mare avânt în recrutare în ultimul an