Mark Rutte, premier olandez timp de 13 ani și opozant al aderării României și Bulgariei la Schengen (pe bază de minciuni), se retrage din politică.

Coaliția de guvernare de la Haga se prăbușise vineri, după ce partidele aliate nu au reușit să ajungă la un acord pe tema unui pachet legislativ privind reducerea migrației, scrie Associated Press.

Premierul olandez, Mark Rutte, cel mai longeviv șef al guvernului de la Haga, a declarat luni că va părăsi politica, după alegerile generale declanșate de demisia guvernului său. Decizia pune capăt unei perioade de 13 ani la putere pentru liderul liberal conservator, care a condus patru guverne diferite și a reușit să supraviețuiască mai multor scandaluri. Rutte, în vârstă de 56 de ani, lider al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație, sau VVD, și-a anunțat decizia în cadrul unei dezbateri parlamentare, unde ar fi trebuit să se discute despre prăbușirea ultimei sale coaliții de guvernare.

Rutte a fost un critic frecvent al parcursului european al României și Bulgariei, iar în decembrie 2022 a blocat aderarea celor două țări la Schengen, dublând astfel opoziția Austriei.

Teoretic, Olanda s-a opus doar aderării Bulgariei, dar cum decuplarea celor două țări nu era tehnic posibilă, veto-ul a vizat implicit și România. Guvernul lui Rutte se mai opusese în trecut în mod public aderării celor două țări.

Incertitudinea politică din Olanda nu reprezintă însă o veste bună pentru șansele României de a adera la Schengen anul acesta. Aceată perspectivă depinde și de rezultatul viitoarelor alegeri, iar acesta este deocamdată incert.

Citeşte întreaga ştire: Mark Rutte, premier olandez timp de 13 ani și opozant al aderării României și Bulgariei la Schengen, se retrage din politică

Articolul precedentFermier român, disperat că nu găsește muncitori în ciuda salariilor generoase. ”Le-am dat 10.000 de lei. Au spus că nu vin”
Articolul următorAșa se negociază! Păcat că Bode, Aurescu și Ciucă n-au știut, când nu am fost primiți în Schengen… Erdogan: Turcia condiţionează intrarea Suediei în NATO de redeschiderea negocierilor pentru aderarea la UE