România va primi 4,3% din cele 400.000.000 de doze de vaccin ce au fost rezervate de Comisia Europeană în numele Statelor Membre de la AstraZeneca, companie care a întrerupt recent testările din cauza apariției unor efecte adverse.

Înrolarea în studiul clinic global al vaccinului companiei britanice, care este dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, a fost suspendată pe 6 septembrie, după ce un participant din Marea Britanie a înregistrat o reacţie adversă gravă, considerată a fi o afecţiune inflamatorie spinală rară, numită mielită transversă.

Au avut loc evaluări pentru siguranţă după ce voluntari înrolaţi în studiu clinic pentru testarea vccinului candidat, numit AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19, au dezvoltat simptome neurologice inexplicabile, inclusiv schimbarea senzaţiei sau slăbiciune în membre, iar studiul a fost suspendat în timpul evaluării siguranţei.

Studiul clinic a fost reluat în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, dar încă nu în Statele Unite.

Ministerul Sănătăţii răspunde unei solicitări formulate de r3media.ro cu privire la asumarea răspunderii pentru eventuale efecte adverse după achiziţia vaccinului.

“În timp ce vaccinarea reprezintă cea mai fezabilă strategie de a ieși din situația actuală generată de pandemia COVID-19, siguranța cetățenilor este prioritară. Contractele de achiziție în avans, negociate de Comisia Europeana, au scopul de a accelera dezvoltarea, autorizarea și disponibilitatea vaccinurilor, fără a face derogări de la standardele de calitate, siguranța și eficacitate.

Siguranța este o cerință fundamentală pentru orice vaccin ce va ajunge pe piața UE. Înainte de a fi disponibil pentru achiziție și utilizare, orice candidat de vaccin COVID-19 va trebui sa corespundă tuturor criteriilor stabilite de Agenția Europeană a Medicamentelor pentru a primi autorizația de punere pe piața. În cazul semnalării unor efecte adverse severe în studiile clinice, vaccinul nu va fi autorizat”, transmite MS. (sursa)


Articolul precedentSenatul a adoptat Legea PSD prin care profesorii ar urma să primească bani suplimentari, după modelul medicilor. PNL se opune!
Articolul următorPresa rusă: “Rachetele Patriot fără îndoială vor fi considerate ținte” când Rusia va ataca România