Marea Britanie ar trebui să ceară Chinei daune de 351 de miliarde de lire sterline (aproape 400 de miliarde de euro) pentru epidemia de coronavirus, arată un studiu.

Raportul realizat de Henry Jackson Society, un think tank britanic care se ocupă de politica externă, va fi publicat luni, însă el a putut fi consultat de reporterii Mail on Sunday.

Documentul poartă titlul „Compensațiile Coronavirus: Evaluarea vinovăției potențiale și a căilor de acțiune juridică” și are drept concluzie: „Partidul Comunist Chinez (PCC) a încercat să ascundă veștile proaste conducerii și să ascundă veștile proaste lumii din exterior”.

Primul studiu exhaustiv privind impactul economic global al epidemiei de coronavirus conchide că G7, grupul celor mai puternice șapte economii din lume, a suferit pagube de 3,2 trilioane de lire sterline (3,6 trilioane de euro), care ar fi putut fi evitate dacă PCC ar fi fost deschis și cinstit în legătură cu epidemia izbucnită la sfârșitul anului trecut.

Raportul Henry Jackson vine pe fondul a tot mai multe voci care arată cu degetul spre vinovăția Chinei, care a ascuns apariția virusului timp de aproape o lună și este suspectată că a falsificat amploarea epidemiei, inclusiv numărul de morți.

Toate acestea au făcut ca țările occidentale să nu se alarmeze la timp și să nu ia măsurile de anvergura și asprimea cuvenite pericolului.

La Londra, un grup de 15 conservatori importanți, în frunte cu fostul vicepremier Damian Green, i-au adresat o scrisoare deschisă lui Boris Johnson, în care îi cer „să regândească și să reajusteze” relațiile cu Beijingul.

China a răspuns acuzațiilor tot mai frecvente, lansând o campanie de propagandă, în care a mers până la a dezminți că virusul își are originea în Wuhan, el fiind chipurile adus de americani.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.