Angajările pe criterii politice în instituţiile statului devin un fenomen. Cazurile mediatizate din ultima vreme, cum este cel al ospătăriţei ajunse peste noapte inginer la Apele Române, cu ajutorul „proptelelor” politice, arată cât de bolnav este statul, în pofida declaraţiilor liderilor politici de la putere.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, fostul premier liberal Ludovic Orban, care este şi şeful celui mai puternic partid de la guvernare, cataloga drept accidente astfel de angajări: „Sunt categoric împotriva unor astfel de angajări. Ştiţi foarte bine, eu am numit în cariera mea sute şi mii de oameni, întotdeauna am ţinut cont de integritate, de experienţă. Astfel de numiri sunt nişte accidente în ceea ce ne priveşte”.

Un caz care are toate ingredientele pentru a fi considerat o sinecură politică s-a întâmplat şi în Vrancea. Un profesor de sport, fost fotbalist la echipa locală din Focşani, dar şi fost pompier, a ajuns, tot peste noapte, expert în achiziţii publice. 

Mircea Lazăr, în ultimii zece ani profesor de sport la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny” din Focşani, lucrează de două săptămâni la Consiliul Judeţean Vrancea, în postul de inspector de achiziţii publice.

Cum a ajuns un profesor de sport să devină de pe o zi pe alta funcţionar într-un serviciu atât de important al unei instituţii este o întrebare la care am încercat să găsim răspuns. Factorul politic nu este deloc de neglijat, mai ales că Lazăr s-a aflat, tot anul trecut, în campaniile electorale, în preajma celor mai importanţi decidenţi ai judeţului, atât la alegerile locale, cât şi cele parlamentare. De altfel, soţia sa, medic de profesie, a fost numită tot de aceşti decidenţi, în plină pandemie, director adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Vrancea.

În Focşani, oamenii de sport ştiu deja că Mircea Lazăr îşi doreşte cu ardoare să fie director la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, dar fără un statut de funcţionar public acest lucru nu este posibil.

Profesorul de sport şi-a îngheţat anul la şcoală, adică şi-a luat un concediu fără plată şi în luna ianuarie s-a dus să se facă funcţionar public la Bucureşti, susţinând, potrivit propriilor declaraţii, examen în acest sens. Imediat, a fost angajat, în regim de urgenţă, la Primăria din Pantelimon, judeţul Ilfov, unde primar este Marian Ivan, finul cuplului Firea-Pandele.

„Nu am nicio implicare în acest transfer”

Faptul că primăria de lângă Bucureşti nu avea niciun plan cu focşăneanul s-a dovedit imediat, după doar câteva zile Mircea Lazăr obţinând transferul la Consiliul Judeţean Vrancea, instituţie condusă de cel căruia i-a făcut campanie anul trecut. „Eu nu am nicio implicare în acest transfer. Ştiu doar că am nevoie de oameni pregătiţi la Serviciul Achiziţii, pentru că o să pornim nişte investiţii importante”, declară Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Întrebat ce calităţi profesionale îl recomandă pe un profesor de sport să fie angajat peste noapte la un serviciu atât de important, şeful CJ a declarat: „Cine face faţă, rămâne, cine nu, pleacă”.

Citeste mai mult: adevarul.ro

Articolul precedentVal de proteste. Sindicaliștii din sănătate, Poliție și CFR ies în stradă
Articolul următorKelemen Hunor e dispus să cedeze prefectura Cluj pentru cea din Bihor