Bugetul de stat pe anul 2021 prevede Fondul de intervenţie la dispoziţia Executivului, din care a fost alocată suma de 377 milioane lei pentru ajutorarea mai multor localități afectate de calamități naturale.

Banii merg către 24 de județe, însă distribuiți inegal: o treime merg doar în Prahova, iar la Cluj ajunge suma de 70 milooane de lei, în timp ce Iașiul primește 15,57 milioane.

Cei mai mulţi bani merg în comune sau oraşe cu primari PNL.

În județul Iasi, Comarna este comuna cea mai “premiată” din judeţ: 7 milioane de lei, bani cu care se vor repara 6 poduri. Dar Comarna se află şi în atenţia Companiei Naţionale de Investiţii. O licitaţie lansată luna trecută, la care încă nu a expirat termenul de depunere a ofertelor, porneşte de la o valoare estimată de 11,66 milioane de lei pentru lucrări de refacere şi prevenire după calamităţi.

O altă primărie “liberală”, cea a comunei Victoria, a fost “blagoslovită” de Guvern cu ceva mai mult de 2 milioane de lei, pentru refacerea DC 16, afectat de o alunecare de teren şi de degradarea zidului de sprijin din gabioane pe o lungime de 400 de metri.

A treia comună ieşeană cu o sumă consistentă în hotărârea de guvern 992/2021 şi cu primar PNL este Ţibăneşti. Cu 1,86 de milioane de lei vor trebuie refăcute aici trei poduri şi drumuri comunale în lungime totală de peste 29 km.

La capătul de jos al topului se află Strunga, menţionată cu 4.000 de lei, pentru repararea a 380 de metri de străzi, şi Moţca, cu 7.000 de lei care vor trebui să-i ajungă pentru 1,2 km. Ambele comune au primari PSD, relatează Ziarul de Iași.

Alte comune bine văzute de CNI sunt Tomeşti, cu un contract de 12,27 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare a drumurilor locale (atribuit Conest dintre 6 oferte), Ciorteşti, 8,73 milioane pentru reabilitarea drumurilor afectate de pagubele produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase (atribuit, de asemenea, Conest), Brăeşti, cu 7,3 milioane de lei pentru refacerea drumurilor pentru eliminarea efectelor inundaţiilor (11 oferte înscrise), Mogoşeşti-Siret, cu 7,15 milioane de lei puşi la bătaie cu aceeaşi destinaţie, dar şi Plugari, Leţcani, Todireşti, Deleni şi Ţibăneşti, cu peste 5 milioane de lei fiecare pentru construire de baze sportive sau săli de sport. (ziare.com)

Articolul precedentToate minciunile pe care li le trecem cu vederea se întorc rapid împotriva noastră!
Articolul următorIasmina şi Iuliana îşi vând jucăriile în stradă, cu lacrimi în ochi “ca să achite mama facturile, că ne taie altfel curentul”