Eu v-am spus din iulie, scrie Radu Soviani, de inflatia de 8% (cand statistica o vedea de 3,4%). Si v-am mai spus ca cifrele de inflatie sunt falsificate. Acum, statistica vede inflatia de 8% (7,9%). Si eu va spuna asa: in fapt, in Romania, inflatia reala este mai aproape de 15%. O vor ascunde in continuare, pentru ca inflatia este cel mai ticalos impozit pe care vi-l aplica pentru a isi finanta ciordelile lor de la buget. Cum va spuneam? #nimicpentrupopulatie. Si inca ceva? Unde e Florin acum, cand avem nevoie de el, sa ne declare: ,,Statistica confirma! Avem cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana!”. (sursa)

Banca Națională a României a urcat estimarea de inflație de la 5,6% la 7,5% pentru finele acestui an și de la 3,4% la 5,5% pentru decembrie 2022, pe fondul creșterii peste așteptări a prețurilor la energie. Rata inflației ar urma să revină în intervalul țintă al băncii centrale abia la mijlocul anului 2023, nu înainte însă de a ajunge la peste 8% în primăvara anului 2022.

Rata anuală a inflației a crescut de la 6,3% în septembrie la 7,9% în octombrie, după un nou șoc venit din scumpirea gazelor naturale cu peste o cincime într-o singură lună. Compensările facturilor la electricitate și gaze începând cu noiembrie ar urma să ducă inflația ușor mai jos la finele acestui an, la 7,5%. Prognoza BNR este majorată astfel cu 1,9 puncte procentuale față de cea din august, revizuirea în sus fiind cauzată de scumpire produselor energetice.

Ulterior, în aprilie 2022, odată cu expirarea măsurilor temporare de sprijinire a consumatorilor, rata anuală a inflației va ajunge la 8,6% în trimestrul II 2022, acesta fiind și punctul maxim prognozat de către banca centrală.

După acest moment, rata inflației IPC este prevăzută să se tempereze, până la 5,9% la sfârșitul anului viitor (estimare revizuită în sus cu 2,5 puncte procentuale față de august) și, respectiv, 3,3% în al treilea trimestru din 2023. Abia din trimestrul al doilea al lui 2023 inflația ar urma să revină în intervalul țintă al BNR de 1,5-3,5%. (profit.ro)

Articolul precedentDezastrul din spitalele românești: 11 incendii în mai puțin de un an
Articolul următorLakatos Peter: Sindromul Hybris la Ilie Bolojan!