Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă luni că nu va fi interzisă creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora.

„Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gopodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu va fi interzisă”, afirmă ANSVSA, potrivit News.ro.

ANSVSA transmite românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

„În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA)”, precizează Autoritatea.

Instituţia menţionează că prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mişcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.

„În vederea asigurării concordanţei cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 şi Legea nr. 122/2023, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a elaborat şi emis două acte normative esenţiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, şi Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care stabileşte condiţiile şi cerinţele de biosecuritate pentru exploataţiile noncomerciale de porcine. ANSVSA reaminteşte tuturor deţinătorilor de exploataţii noncomerciale de porcine importanţa respectării normelor de biosecuritate şi a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii şi combaterii pestei porcine şi a altor riscuri asociate”, mai spune Autoritatea.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că după ce a convocat conducerea ANSVSA şi structura din cadrul Ministerului Agriculturii a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice. Astfel, instituţia va modifica Ordinul dat iniţial de ANSVSA.

Sursa: News.ro

Articolul precedentPentru că soția, actual comisar european, are nevoie de loc pe lista PNL pentru Parlamentul European, Crin Antonescu revine în peisaj cu laude pentru ‘generalul’ Ciucă!
Articolul următorPlagiatorul Ciuc Norris candidează