Agenţia Naţională de Integritate (ANI) respinge argumentele primarului Sectorului 1 Clotilde Armand, acuzată de conflict de interese şi de incompatibilitate după ce s-a desemnat singură manager al unui proiect pe fonduri europene, calitate în care a semnat decizii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine, ceea ce a determinat sesizarea Parchetului.

ANI precizează că, distinct de faptul că indemnizaţiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%, Clotilde Armand ”şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcţia de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă”.

De asemenea, instituția respinge şi acuzaţiile primarului Sectorului 1 potrivit cărora i s-a refuzat accesul la dosar, susţinând că a existat comunicare cu aceasta şi că pe toata durata activităţii de evaluare,nu a solicitat accesul la dosar sau prezenţa la sediul ANI.

”În cauza mediatizată prin comunicatul remis opiniei publice ieri, 7 noiembrie, Agenţia Naţională de Integritate a reţinut încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese, precum şi existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în cazul Primarului Sectorului 1 al Mun. Bucureşti, Armand Clotilde Marie Brigitte

În acest caz, Agenţia a reţinut starea de incompatibilitate precum şi existenţa conflictului de interese în materie administrativă strict cu privire la dispoziţiile emise de către persoana evaluată în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie””, subliniază ANI.

ANI precizează că aceste incidente de integritate nu au fost reţinute în privinţa dispoziţiilor emise de persoana evaluată în baza art. 16, alin. (2) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ca efect al acestui act normativ, indemnizaţiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% prin efectul legii, fără obligatia ca aceştia să deţină calitatea de manager în cadrul acelor proiecte. Aceasta prevedere legală a fost invocată de Clotilde Armand după anunţul ANI privind sesizarea Parchetului în acest caz.

”Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcţia de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă”, mai susțin reprezentanții instituției.

A trimis la ANI un punct de vedere

De asemenea, referitor la acuzaţiile lui Clotilde Armand potrivit cărora i s-a refuzat accesul la dosar, ANI menţionează că pe toata durata desfăşurării activităţii de evaluare, precum şi la finalizarea acesteia, orice persoana evaluată beneficiază de toate garanţiile legale privind consultarea actelor şi a informaţiilor care fac obiectul dosarului.

În cazul lui Armand, ANI afirmă că aceasta a fost informată de către inspectorul de caz la data de 22 iulie 2022 cu privire la declanşarea activităţii de evaluare, fiindu-i aduse la cunoştinţă drepturile cu privire la consultarea dosarului pe tot parcursul activităţii de evaluare. Ulterior, la data de 4 august 2022 a fost înregistrată la dosar împuternicirea avocaţială precum şi solicitarea ca adresele de corespondenţă să se transmită la adresa cabinetului avocaţial

”În continuare, la data de 20 septembrie 2022, inspectorul de integritate a informat din nou persoana evaluată cu privire la elementele identificate până la acel moment şi a solicitat un punct de vedere privind situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese administrativ. În data de 10 octombrie 2022, prin reprezentantul ales, persoana evaluată a transmis pe adresa de e-mail a Agenţiei un punct de vedere cu privire la constatările inspectorului de integritate”, relatează ANI, subliniind că ”pe toata durata activităţii de evaluare, persoana evaluată nu a solicitat accesul la dosar sau prezenţa sa la sediul ANI, toate comunicările cu aceasta fiind purtate conform cronologiei prezentate”.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, de conflict de interese administrativ şi incompatibilitate şi anunţă că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine. (ziare.com)

Articolul precedentAșa e când te lauzi că te informezi din revista presei
Articolul următorBNR a majorat dobânda de politică monetară cu numai 0,5 puncte procentuale, la 6,75%. ”Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală”