În România se va atinge, cel mai probabil până în luna mai, nivelul de imunitate de grup prin vaccinare și imunizare naturală, la cât de infecțioasă este tulpina Omicron, ceea ce înseamnă că ne-am putea relua viața dinainte de pandemie, în cazul în care nu apare o tulpină nouă, afirmă Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

În acest moment știm care este rata de vaccinare în țara noastră, însă nu știm și care este rata de imunizare naturală (infecții anterioare), iar numărul de decese va depinde în mare măsură de rata de imunizare naturală, adaugă Răzvan Cherecheș.

El pornește de la exemplul Africii de Sud, unde creșterea numărului de cazuri noi nu s-a corelat cu numărul de decese în regiunea Gauteng – au murti mult mai puțini oameni decât în valul Delta anterior. “Cercetătorii din Africa de Sud spun că, cel mai probabil, mortalitea redusă se datorează faptului că aproximativ 2/3 din populația din zonă era deja imunizată (fie prin vaccinare, fie prin infecție naturală)”, explică Răzvan Cherecheș. (HotNews.ro)

Articolul precedentInflația care va veni
Articolul următorOPINIE Imunizarea colectivă prin Omicron, noua minciună a specialiștilor plătiți de Big Pharma?