Ambasadorul Ungariei în Slovacia, Csaba Balogh, a fost convocat luni la Ministerul de Externe slovac în legătură cu o remarcă făcută de premierul ungar Viktor Orban în cadrul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad cu privire la comunitatea maghiară din Slovacia şi ‘părţile rupte ale ţării’, a anunţat MAE de la Bratislava, transmit MTI şi TASR.

‘Cehoslovacia (şi ulterior Slovacia) şi Ungaria sunt în mod egal state succesoare ale Austro-Ungariei. Aşadar nu s-ar fi putut desprinde nimic din Ungaria de astăzi’, a explicat ministerul, adăugând că astfel de afirmaţii ‘merg fără sens împotriva relaţiilor de bună vecinătate şi a stabilităţii în regiune’.

MAE slovac a mai subliniat că punerea sub semnul întrebării a integrităţii teritoriale ori a suveranităţii Slovaciei ‘în mod direct sau indirect este absolut inacceptabilă’, precum şi că interesul Bratislavei este de a avea ‘relaţii normale şi paşnice cu Ungaria, cu respectarea reciprocă a problemelor sensibile’.

Premierul ungar a criticat în weekend, la Băile Tuşnad, minoritatea maghiară din Slovacia, spunând că, în pofida faptului că reprezintă circa 10% din populaţie în această ţară, etnicii maghiari nu reuşesc să-şi asigure reprezentarea în parlamentul slovac. El a calificat această situaţie ca fiind o prestaţie slabă din partea cuiva care ‘doreşte să facă mai mult pentru patria sa în părţile rupte ale ţării’. (sursa)

Articolul precedent‘În universul paralel al realității, însă, influența lui Rareș în partid scădea la fel de repede cum crescuse…’
Articolul următorRomânia, pas important către OCDE și semnal pentru mediul de afaceri: a devenit membru al Grupului OCDE de luptă împotriva Corupției