Decizia privind eliminarea frontierelor pentru România și Bulgaria lipseşte „cu desăvârşire” de pe agenda Consiliului JAI, care va avea loc pe 8 şi 9 iunie la Luxemburg.

Această reuniune JAI va fi ultima organizată în timpul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene deținută de Suedia, care promisese susținere României pentru aderare

„Dezbaterea anului pe Schengen, săptămâna aceasta, la Luxemburg. În prezența tuturor miniștrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene, dar și cu participarea miniștrilor de interne din Norvegia, Elveția, Islanda și Lichtenstein, are loc, în perioada 8-9 Iunie, ședința Consiliului JAI la Luxemburg”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Acesta a precizat că lipsește „cu desăvârșire de pe ordinea de zi” decizia așteptată de România și Bulgaria, adică eliminarea frontierelor, deși premierul Suediei, Ulf Kristersson, a promis în urmă cu 5 luni, în Parlamentul European, că va pune aderarea celor două țări pe ordinea de zi a Consiliului, cât timp Suedia deține președinția rotativă a Consiliului UE, adică până pe 30 iunie.

„De aceea, îmi mențin poziția și subliniez din nou că singura cale prin care vom intra în spațiul Schengen este procesul pe care l-am deschis la CJUE. Este dreptul nostru și ne vom face singuri dreptate”, a afirmat Tomac.

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Suedia deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene în perioada ianuarie-iulie 2023. Următoarea președinție rotativă va fi deținută de Spania, în perioada iulie-decembrie 2023.

Citeşte întreaga ştire: Aderarea României la Schengen lipsește de pe agenda Consiliului JAI din 8 iunie, ultimul prezidat de Suedia

Articolul precedentCei care încă refuză să vadă, măcar să audă pe cine au votat. De două ori
Articolul următorComisia Europeană oprește măsurile luate anul trecut pentru a proteja oamenii de creșterea prețurilor la energie