Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că s-a ajuns la un acord în Coaliție pentru legea offshore, care ar permite începerea extragerii gazului din Marea Neagră.

  • Marcel Ciolacu: „Am convenit în Coaliție să rezolvăm situația Legii offshore care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră. Cu toții suntem de acord în privința împărţirii veniturilor din această exploatare că cea mai mare parte să revină statului român şi o parte mai mică către companiile private.
  • Mai exact, vorbim de un procent de 64% pentru stat și de, respectiv, 36% pentru firme. După 4 ani de amânări și ezitări, mă bucur că am ajuns la o concluzie din care românii vor avea, la final, de câștigat. Știm că există companii interesate care ar putea demara rapid exploatarea, o șansă cu atât mai importantă în contextul în care România dorește să reducă dependența de gazele rusești. Cei de la ANRM susțin că în partea românească a Mării Negre există zăcăminte de gaze estimate la 200 de miliarde de metri cubi, în condițiile în care consumul național este de aproximativ 11 miliarde de metri cubi”. (declarație pentru Economedia).

Legea offshore este blocată de mai bine de patru ani în Parlament și există diferite proiecte în acest sens. Atât PSD cât și PNL au variante diferite de inițiative legislative care se află în diferite stadii de dezbatere în Parlament.

Proiectul anunțat de președintele PSD, Marcel Ciolacu este unul nou, discutat de mai multe luni în interiorul Coaliției și care urmează să fie făcut public săptămâna viitoare.

Actul normativ de modificare a Legii offshore ar debloca investițiile pentru extracția gazelor din Marea Neagră. (HotNews.ro)

Articolul precedentCNN: Cultura cruzimii curge adânc prin venele soldaților ruși. Invazia Ucrainei, o umbră a războaielor din Siria și Cecenia
Articolul următorPatrick Andre De Hillerin: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este încă în libertate, iar aceasta este o știre