Pentru 2024, specialiștii în prognoză economică și geo-politică se așteaptă la alegeri care vor favoriza Partidul Laburist în Marea Britanie, o rezoluție a războiului din Ucraina care nu va veni însă înainte de octombrie 2024, o creștere substanțială a puterii economice a Chinei, dublată de avansări moderate ale PIB-urilor globale și a celui european.

Alexandra Constantinovici: Predicțiile favorizează alegerea lui Joe Biden pentru un al doilea mandat în Statele Unite și faptul că Alianța Democratică Națională condusă de partidul naţionalist hindus Bharatiya Janata (BJP) va obține o majoritate puternică în parlamentul Indiei.

Publicația săptămânală britanică The Economist pune cap la cap alături de firma de prognoză Good Judgement un chestionar menit să răspundă celor mai importante întrebări cu privire la situația geo-politică și economică globală care vizează anul care urmează. De remarcat este faptul că prognoziștii de la Good Judgement au avut o rată de acuratețe de 100% cu privire la estimările făcute pentru 2023, de la valoarea exactă a creșterii economice globale, la evoluția economiei chineze și până la rezultatele alegerilor prezidențiale din Turcia și Nigeria, precum și poziția încă neclintită a președintelui rus, Vladimir Putin.

Economia globală și cea europeană, pe linia de plutire. China ia avânt în 2024

Într-un climat economic în care Banca Centrală Europeană a dus o campanie dură de coborâre a inflației în blocul comunitar care abia a început să dea primele semne de răsplată în cifre, în detrimentul costurilor de împrumut și al ratelor dobânzilor-cheie, Good Judgement se așteaptă ca o nouă recesiune tehnică să fie totuși eludată de Uniunea Europeană în 2024.

Predicția specialiștilor Good Judgement este că nu se vor înregistra în anul următor două trimestre consecutive de evoluție negativă a Produsului Intern Brut european care ar marca o astfel de perioadă recesionistă (81% dintre analiști votând acest peisaj economic).

La nivel global, există 62% șanse ca PIB-ul mondial să crească în 2024 între 1,5 și 3%, un interval moderat considerând evoluția PIB-ului global în ultimii ani. Analiștii nu oferă niciun vot de încrederii posibilității ca marja de 4,5% să fie depășită, însă 22% se declară optimiști, estimând o potențială creștere peste 3 și sub 4,5%.

Cu o creștere medie a PIB-ului de peste 5% pe an în ultimele patru decenii, conform datelor Băncii Mondiale, Asia de Sud este, fără îndoială, regiunea care a experimentat cea mai puternică creștere economică, condusă de țări precum India, Vietnam, Laos și Filipine. Regiunea Asia de Est/Pacific, reprezentată de China, Japonia și Coreea de Sud, printre altele, se clasează imediat în spate, cu o creștere medie de 4,9 procente pe întreaga perioadă a unui studiu efectuat de Statista în 2022.

În afara Asiei, începând din anii 1980, doar Africa a depășit pragul de creștere anuală medie de 4 procente o dată într-un deceniu: asta a fost între 2002 și 2011. Din 2012, rata de creștere a PIB-ului pe continent a scăzut la între 2 procente și 3 procente pe an, dar a fost totuși mai mare decât cea măsurată în America de Nord și regiunea Europa/Asia Centrală (2,0 procente și, respectiv, 1,4 procente, în ultimul deceniu).

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că economia globală a început să se îmbunătățească, dar redresarea va fi slabă, conform celui mai recent Raport Economic al OCDE. Raportul Economic prevede o moderare a creșterii PIB-ului global de la 3,3% în 2022 la 2,7% în 2023, urmată de o revitalizare la 2,9% în 2024, validând estimările publicației britanice.

China este o țară pe radarul multor economiști globali, Good Judgement estimând într-o proporție de 54% că țara va înregistra o creștere a PIB de 4,5 – 6%, iar 38% dintre aceștia plasând creșterea economică în marje de 3-4,5%, ambele intervale superioare multor state europene și SUA.

În 2021, China a înregistrat o revenire robustă de la impactul pandemiei COVID-19, cu o creștere economică impresionantă, dar aceasta s-a temperat în 2022 pe fondul problemelor din sectorul imobiliar, politica strictă “zero COVID”, și tensiunilor comerciale și geopolitice crescute. Aceste elemente au influențat negativ activitățile economice și au redus ritmul de creștere, ducând la incertitudini în perspectivele economice pe termen lung ale țării. Previziunile, deși substanțial mai optimiste decât cele care vizează economia Europei au cea a Statelor Unite, reprezintă o scădere față de creșterea PIB-ului de anul acesta, de aproximativ 5,4%.

Evoluția Războiului din Ucraina: Pacea depinde de alegerile americane

The Economist întrevede o încetare a războiului dintre Rusia și Ucraina în 2024, dar într-o proporție covârșitoare, de 91%, analiștii nu se așteaptă la o încetare a focului înainte de luna octombrie a anului viitor.

Predicția e posibil să fie legată de alegerile din SUA, președintele rus Vladimir Putin declarând săptămâna aceasta că nu va face pace în Ucraina înainte de a cunoaște rezultatele alegerilor din noiembrie 2024 din SUA, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat american, în contextul preocupărilor că o posibilă victorie a fostului președinte Donald Trump ar putea submina sprijinul occidental pentru Kiev, arată Reuters.

Contextul acestei conexiuni este dat de faptul că Donald Trump, care caută realegerea în 2024 și este principalul candidat pentru nominalizarea prezidențială republicană, a fost extrem de critic față de sprijinul SUA pentru Kiev. Un înalt oficial care a informat reporterii după o întâlnire a miniștrilor de Externe ai NATO la Bruxelles a spus că alianța și-a reiterat sprijinul pentru Ucraina, știind că un acord de pace în următorul an este puțin probabil.

„Așteptarea mea este că Putin nu va face pace sau o pace semnificativă înainte de a vedea rezultatul alegerilor noastre”, a spus oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta rezultatele întâlnirii. Întrebat dacă își exprimă o opinie personală sau punctul de vedere al guvernului SUA, oficialul a spus că este o “premisă larg împărtășită”.

„Acesta a fost contextul în care aliații au exprimat cu toții un sprijin puternic pentru Ucraina” în întâlnirea NATO de marți, a adăugat oficialul, fără a menționa pe Trump pe nume sau a spune explicit cum ar afecta rezultatul alegerilor sprijinul pentru Ucraina.

Un sondaj Reuters/Ipsos realizat la mijlocul lunii noiembrie a arătat că Trump și președintele SUA, Joe Biden, sunt într-o cursă strânsă, cu Trump conducând cu 51% față de 49% pentru Biden, când respondenților li s-a cerut să aleagă între cei doi. Acest rezultat a fost în intervalul de credibilitate al sondajului de aproximativ patru puncte procentuale.

Biden a oferit ajutor militar masiv și alt sprijin pentru Kiev de la invazia la scară largă a Rusiei din februarie 2022, dar finanțarea suplimentară pentru Ucraina este blocată de Camera Reprezentanților controlată de republicani.

Cum vor arăta cele mai importante alegeri prezidențiale din lume, în 2024

Alegerile prezidențiale din SUA 2024

Pe data de 5 noiembrie 2024 este programat scrutinul unic pentru alegerea următorului președinte și vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii. Deși nu sunt încă oficiale numele candidaților celor două partide majoritare din SUA, Partidul Conservator și cel Republican, sondajele și predicțiile politologilor americani preconizează o cursă strânsă între președintele în funcție, Joe Biden, deja cel mai în vârstă președinte american, la cei 81 de ani ai săi și fostul președinte Donald Trump.

Trump, în vârstă de 77 de ani, și-a asumat o serie de acuzații în patru cazuri penale separate, de stat sau federale – un precedent nemaivăzut pentru un fost președinte american – care i-au crescut popularitatea printre republicani și l-au ajutat să devină favoritul în cursa partidului său pentru nominalizarea prezidențială.

Trump a numit acuzațiile ca fiind parte a unei campanii de defăimare motivate politic, menite să îi împiedice obținerea unui al doilea mandat de patru ani, o afirmație pe care Departamentul de Justiție a negat-o. În semn al influenței sale extraordinare asupra partidului său, doar doi rivali la prima dezbatere prezidențială republicană din 23 august au spus că nu l-ar susține ca nominalizat dacă ar fi condamnat, arată o analiză Reuters.

Potrivit prognozei Good Judgement comisionată de The Economist, candidatul Partidului democrat are cele mai mari șanse (63%) să câștige atât votul popular, cât și numărul majoritar de voturi ale Colegiului Electoral, vot reprezentativ care decide în cele din urmă rezultatele alegerilor. În contrapartidă, sondajul arată că republicanii ar avea 25% șanse să câștige voturile Colegiului Electoral, însă nu votul popular, ducând la o victorie a alegerilor (situație care este estimată să fi avut loc în 2016, atunci când Donald Trump și-a asumat mandatul de președinte). Doar în proporție de 10% este estimată o victorie a republicanilor atât din partea populației, cât și a Colegiului Electoral.

Alegerile din Marea Britanie 2024

Specialiștii de la Good Judgement prezic în proporție de 74% că Partidul Laburist va deține o majoritate covârșitoare a locurilor din Parlamentul Britanic. Cifrele sunt dublate de procentul de 22% dintre șanse ca laburiștii să dețină măcar o pluralitate a mandatelor în Parlament, aceleași criterii arătând radical diferit pentru Partidul Conservator (doar 1%, respectiv 3% fiind șansele ca acesta să domine sau măcar să obțină un număr considerabil de mandate).

Următoarele alegeri generale sunt așteptate să aibă loc înainte de sfârșitul lunii ianuarie 2025, actualul Parlament programat să fie dizolvat automat pe 17 decembrie 2024. Data marchează cinci ani de la prima întâlnire a Parlamentului după ultimele alegeri generale din 2019. Prim-ministrul are autoritatea de a convoca alegerile generale oricând între acum și 17 decembrie 2024, însă probabilitatea este ca alegerile generale să aibă loc în decembrie 2024 sau ianuarie 2025.

Partidul Conservator din care face parte premierul britanic, Rishi Sunak, aflat la guvernare, a suferit în octombrie două înfrângeri puternice în circumscripții electorale parlamentare anterior considerate sigure, ceea ce a ridicat îndoieli cu privire la capacitatea partidului său de a câștiga alegerile generale prevăzute pentru anul viitor, au transmis acum o lună Reuters și AFP.

Prognoza Good Judgement este astfel susținută și de prăbușirea dramatică a sprijinului pentru conservatori, care au câștigat ultimele patru alegeri naționale, și indică faptul că Partidul Laburist, aflat în opoziție, este pe cale să recâștige puterea pentru prima dată după 2010.

Alegerile generale din India 2024

Alegerile naționale din India, care presupun atât scrutine pentru administrațiile locale, cât și alegeri parlamentare, vor înclina în favoarea partidului aflat în acest moment la putere, Bharatiya Janata Party, și, implicit, înspre actualul prim-ministru, Narendra Modi, o figură politică marcată de controverse, dar care a reușit de-a lungul timpului să-și păstreze o popularitate considerabilă în rândul alegătorilor și să mențină puterea timp de o decadă.

The Economist oferă șanse de 47% ca BJP să își asigure între 299 și 325 de mandate din totalul de 543 ale Parlamentului bicameral al Indiei, și 21% în favoarea posibilității ca BJP să aibă o majoritate și mai mare, în marjele a 326 și 352 de mandate. Sunt estimate doar 6% șanse ca BJP să obțină o minoritate în parlament, sub 271 de mandate. (ziare.com)

Articolul precedentMeteorologii au actualizat prognoza pentru luna decembrie. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion
Articolul următorUn nou episod de iarnă pune stăpânire pe România. Zonele în care se anunță ninsori, cât de frig se face