România va avea anul viitor 4 rânduri de alegeri extrem de importante, iar mulți politicieni încearcă să se folosească de biserică pentru a câștiga voturi. Există în spațiul politic românesc formațiuni politice care asumă declarativ valorile ortodoxiei și se proclamă adevărații apărători ai credinței ortodoxe în România. Această cutumă este o mare eroare, a spus la Digi24 Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR.

„Biserica prin reprezentanții ei are obligația, nu doar misiunea să fie model de echilibru și onestitate, aceasta este vocația bisericii de natură morală. În calitate de reprezentanți ai bisericii, nu avem voie, nu ne permitem să ne transformăm în agenți electorali”, a spus Vasile Bănescu.

„Solicitarea ajutorului bisericii în sfera electorală este o mare eroare. Faptul că există facțiuni politice care încearcă să măgulească biserica, să o valideze, ca și cum biserica ar avea nevoie să o valideze cineva, asta este o mare eroare și în percepția oamenilor din biserică, care consideră că dacă cineva rostește cuvinte și se laudă cu aderențe creștine, acest lucru ar ajută cu ceva biserica”, a explicat el.

„Biserica nu este vânată de nimeni, biserica nu are adversari pe măsura ei în spațiul public. Biserica ortodoxă este în topul încrederii societății românești și nu întâmplător, dar acest loc trebuie păstrat și nu trebuie compromis și este un mesaj pe care îl ofer mereu de câte ori pot.

Întâlnirea religiosului cu politicul trebuie să se consume doar în sfera socialului, în sfera caritabilului, unde biserica are foarte mare contribuție în spațiul românesc actual, nu în sfera politicului. Bineînțeles că se consumă contacte, întâlniri la care biserica poate fi invitată, dar acesta nu pot fi electorale. Biserica nu are nevoie de validarea politcului, biserica este o instituție care poate valida pe cineva, dar nu electoral”, a adăugat Bănescu. (sursa)

Articolul precedentMai merg tinerii români la colindat de Crăciun, alături de prieteni? Doi tineri din Bihor spun că tradițiile din satul lor au supraviețuit așa cum au fost moștenite de la o generație la alta
Articolul următorCe înseamnă Crăciun, cum au apărut bradul, Moșul și Secret Santa / Tradiţii şi obiceiuri în ţări ale lumii