Emmanuel Macron critică inițiativa Comisiei Europene (CE) de a elimina anumite cuvinte din limbajul intern de comunicare și avertizează organismul european să renunțe la „prostiile woke-iste”, relatează The Independent.

În timp ce lăuda ceea ce considera virtuțile apartenenței la UE, cum ar fi coordonarea vaccinării, tehnologia și planurile de redresare economică, Macron a avertizat că blocul riscă să-i îndepărteze pe cetățeni dacă începe să se amestece într-un limbaj corect din punct de vedere politic.

Comisia Europeană a retras ghidul lingvistic săptămâna trecută, în urma presiunii exercitate de anumiți politicieni. Președintele francez a atacat executivul european în cadrul unul discurs pe care l-a ținut la Institutul Jacques Delors și a transmis oficialilor să se concentreze, mai degrabă, pe „redresare, putere și apartenență”.

„O Europă care vine să explice oamenilor ce cuvinte pot sau nu pot folosi nu este o Europă la care aș adera. Sunt niște prostii, de fapt”.

Macron subliniază că „identitatea europeană este șubrezită în Franța”, la fel și în alte state europene. El crede că este necesar ca cetățenii să simtă că „Europa este încă a noastră”.

Acțiunea lui Macron vine la o săptămână după ce Comisia Europeană a retras ghidul lingvistic de circulație internă prin care sfătuia oficialii să folosească termeni incluzivi, cum ar fi „sezonul sărbătorilor” în loc de „Crăciun”, dar și cuvinte neutre de gen, în loc de „doamnelor și domnilor”, spre exemplu.

Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a acuzat UE că încearcă să ne „anuleze rădăcinile” ignorând, mai degrabă decât respectând, moștenirea creștină a Europei.

„Știm că Europa își datorează existența și identitatea multor influențe, dar cu siguranță nu putem uita că una dintre influențele principale, dacă nu cea principală, a fost creștinismul însuși”, a spus el pentru Vatican News.

Articolul precedentFlorian Bodog: Avem nevoie de o abordare partenerială în combaterea pandemiei
Articolul următorConversațiile de pe Facebook, WhatsApp și alte aplicații ar putea fi interceptate de autorități. Proiectul de lege trecut în secret de Guvernul Cîțu