Peste 10 milioane de apeluri la 112 au fost înregistrate în 2022, a anunţat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), de ziua europeană a numărului de urgenţă 112, care a precizat că aproape 58% dintre acestea au fost urgenţe.

Totuși, au existat numeroase apeluri care nu au reprezentat urgențe, iar județul Gorj este pe primul loc în acest top.

Județele cu cel mai ridicat procent de apeluri non-urgente, raportat la numărul total de apeluri înregistrat la respectivul Centru 112:

  • Gorj – 64,86%
  • Mureș – 58,03%
  • Covasna – 55,70%

Județele cu cel mai ridicat procent de cazuri de urgență, raportat la numărul total de apeluri înregistrate la respectivul Centru 112:

  • București-Ilfov – 66,41%
  • Alba – 66,24%
  • Cluj – 66,16%

În anul 2022, operatorii STS au preluat 10.248.377 de apeluri. Urgențele au reprezentat 57,82% din numărul total al apelurilor recepționate. Diferența de 42,18% au fost non-urgente: solicitări de informații privind traficul rutier sau mersul trenurilor, comenzi de taxi și livrări de mâncare, sesizări privind pensiile sau diverse servicii de stat, precum și alte solicitări pentru care nu era necesară intervenția de urgență a echipajelor specializate.

Cazurile aparte ale anului 2022

În luna octombrie, un refugiat ucrainean a încercat să intre în România și s-a rătăcit în zona muntoasă din județul Suceava în întuneric, ploaie și vizibilitate redusă. Panicat de animalele sălbatice din pădure, persoana a cerut ajutor la 112 unde a transmis că nu poate da indicii despre locul unde se află. A menționat că este o zonă abruptă și a reușit să dea un punct de reper: un marcaj de pe unul dintre copaci.

Operatorul STS a intermediat, în limba ucraineană, întreaga comunicare dintre persoana rătăcită și echipajele de salvatori. Pentru a facilita operațiunea contratimp de căutare și salvare, operatorul STS a transmis apelantului pe telefonul mobil și un link de localizare – HTML5 Geolocation. Bărbatul a fost localizat și, în cele din urmă, găsit și salvat.

Un alt caz este cel al unei tinere de 19 ani care a venit în România împreună cu soțul – refugiați din calea războiului. Au trecut frontiera la noi în țară, au ajuns la Tulcea, dar tânăra a căzut într-o capcană întinsă chiar de soțul ei: acesta a dat-o pe mâna traficanților de persoane. Femeia a reușit să obțină un telefon mobil și să sune la 112.

Operatorul STS a înțeles urgența momentului, imediat a alertat autoritățile responsabile și a intermediat dialogul în limba ucraineană dintre apelantă și reprezentanții agențiilor specializate. În cele din urmă, tânăra a fost găsită și salvată. (ziare.com)

Articolul precedentNinsori și viscol în următoarele 24 de ore. Lista județelor vizate de avertizare
Articolul următorDe la cititori. Vedeți să nu cadă magazinul, precum copacul mai deunăzi! Vicepreședintele CJ Bihor, din nou în interes de serviciu, sâmbătă după masa…