Guvernul a adoptat proiectul de act normativ prin care sunt plafonate tarifele RCA, pentru următoarele șase luni. Măsura a fost adoptată în contextul intrării în insolvență a companiei Euroins. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că urmează să propună un proiect legislativ menit să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă.

Guvernul a adoptat proiectul de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Directorul general al Direcţiei Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Valentin Ionescu, proiectul adoptat de Guvern va menține la un nivel scăzut prețurile asigurărilor RCA. Între timp Autoritatea va pregăti un proiect de act normativ, cel mai probabil în luna mai, care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

„Astăzi s-a aprobat hotărârea de Guvern propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Principalul scop al propunerii pe care noi am avansat-o, în urma discuţiilor cu toate părţile implicate, a fost ca pe următoarele şase luni tarifele practice de societăţile de asigurări să nu crească pe această perioadă. De asemenea, pentru protejarea populaţiei, am avut mai multe prevederi în această hotărâre de Guvern care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asiguratorului”, a explicat Valentin Ionescu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

ASF pregătește o nouă lege RCA

Potrivit spuselor sale urmează, în această perioadă, să fie propuse noi soluții pentru a remedia problemele identificate de pe piața RCA printr-o nouă lege.

„Vom veni cu o propunere pentru modificarea Legii 132, legea RCA, undeva până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, cel mai probabil undeva în luna mai. În această propunere vom adresa problemele identificate, dar şi vom implementa recomandările directivei MTPA, directiva RCA care este obligatorie a fi implementată şi în România de la 1 ianuarie 2024”, a afirmat reprezentantul ASF.

Actul normativ adoptat de guvern prevede „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”. (sursa)

Articolul precedentRomânia e printre codașele UE la numărul de stații pentru mașinile electrice, dar recuperează
Articolul următorZegrean îi contrazice pe haștagiști și pe Kovesi: Nu a fost prag nici până acum şi lucrurile au funcţionat