Mii de oameni se confruntă în fiecare an cu un coșmar devenit realitate când se trezesc că au rămas fără portofel sau alte lucruri personale în timp ce se află în străinătate. Hoții de buzunare acționează cu precădere în câteva țări europene.

În zonele aglomerate și în preajma atracțiilor populare, turiștii trebuie să se ferească de hoții de buzunare. Folosindu-și abilitățile îndelung șlefuite în disimulare și sustragerea lucrurilor de valoare, infractori neobosiți mișună în fiecare zi pe străzile marilor metropole europene, căutând o nouă pradă.

Experții de la comparatorul online de asigurări Quotezone au întocmit un raport despre țările din Europa cu cel mai mare risc de furturi din buzunare. Compania britanică a folosit recenziile celor care au călătorit în Europa în 2022 și a calculat numărul mențiunilor unor astfel de incidente la primele cinci atracții turistice din cele mai vizitate țări, relatează Euronews.

Italia este țara în care există cel mai mare risc să cazi pradă hoților de buzunare, conform European Pickpocket Index. Turiștii care au mers la Colosseum, Fontana di Trevi și Panteon în Roma, la Domul din Milano și la Galeriile Uffizi în Florența s-au plâns în 1.906 comentarii că li s-au furat portofelele sau alte lucruri personale.

Acest număr echivalează cu 463 de mențiuni despre furturi din buzunare la fiecare un milion de vizitatori care merg la cele mai populare atracții din Italia. Este cea mai mare pondere din Europa, subliniază autorii raportului.

Franța se află pe locul doi în topul furturilor din buzunare, cu 283 de referiri la astfel de incidente la un milion de vizitatori. Toate cele cinci atracții populare studiate sunt din Paris.

Olanda ocupă locul trei în acest clasament.

În ciuda reputației nefaste pe care Barcelona a căpătat-o din cauza hoților de buzunare, Spania ocupă doar locul șase, având de cinci ori mai puține mențiuni despre furturi decât Italia.

Țările cu cele mai puține menționări despre furturi de buzunare sunt Irlanda (30 la un milion de vizitatori) și Polonia, cu 18.

Cum să te ferești de hoții de buzunare

“Furturile se pot întâmpla oriunde, iar punctele turistice sunt locuri propice în care infractorii să vizeze portofelele și gențile turiștilor în timp ce sunt ocupați. Atracțiile emblematice, precum Turnul Eiffel în Paris și Fontana di Trevi în Roma, sunt foarte populare în rândurile hoților de buzunare, fiindcă se pot mișca mai discret prin mulțimile mari”, spune Greg Wilson, fondatorul și CEO-ul companiei Quotezone.

El recomandă câteva măsuri simple care reduc riscul unui furt sau care pot fi de folos dacă ești victima unui hoț de buzunare:

  • lasă lucrurile de valoare într-un seif în hotel.
  • ia cu tine o geantă sigură care se închide cu fermoar, pentru a ține telefoanele și portofele în siguranță.
  • încarcă online copii digitale ale documentelor importante.
  • descarcă o aplicație de tip “find my phone” pentru detectarea locului în care se află telefonul.
  • asigură-te că ai backup la toate datele și că telefonul le încarcă online automat.
  • ai grijă să primești un proces-verbal de la poliție pentru pierderea sau furtul unui bun personal pentru a-l folosi ca dovadă dacă ai asigurare de călătorie.

“Încercați să nu vă lăsați niciodată lucrurile personale neasigurate, întrucât companiile de asigurări de călătorie le cer clienților să aibă o ‘grijă rezonabilă’ și pot respinge cererea de despăgubire pentru furtul unor lucruri care nu au fost urmărite”, subliniază Wilson. (sursa)

Articolul precedentIncident bizar în Satu Mare: Apă cu gaz țâșnește din pământ fără oprire, pericol de explozie. Specialiști din mai multe județe monitorizează zona
Articolul următorSfânta Maria Mică. Urări și felicitări pentru cei dragi