Elveția este considerată țara care are cele mai sigure drumuri din Europa, însă pentru a reduce a reduce numărul accidentelor autoritățile au impus legi stricte.

O alcoolemie considerată banală în România, în Elveția este considerat caz extrem și trimite șoferul la un test de psihologie rutieră. În funcție de rezultat mașinile pot fi confiscate și chiar vândute sau casate.

Când vine vorba de depășirea vitezei, polițiștii elvețieni aplică amenzi usturătoare. În plus, datorită aparatelor de ultimă generație, vitezomanii nu reușesc să scape.

În ciuda faptului că majoritatea locuitorilor Elveției sunt conștienți de faptul că regulile stricte din trafic au dus la reducerea accidentelor și implicit la reducerea numărului de decese rutiere și răniri grave, limitele de viteză sunt încălcate.

Mulți români și nu numai, turiști sau localnici elvețieni sunt surprinși de camerele radar mobile sau fixe depășind viteza admisă, scrie roelvetia.ch.

În Elveția, limita maximă de viteză admisă pe autostrăzi este de 120 km/h, pe drumurile expres este de 100 km/h, pe drumurile din afara localităților este de 80 km/h iar în localități este de 50 km/h.

Iată amenzile pe care riscă șoferii să le primească dacă depășesc limita de viteză.

Dacă viteza este depășita cu 1-5 km/h, în funcție de drumul pe care au circulat, șoferii trebuie să achite astfel: în oraș 40 de franci, în afara localității 40 de franci, autostradă 20 de franci.

În cazul în care viteza este depașită cu 6-10 km/h față de limita maximă, amenzile încep de la 60 de franci pe autostradă, 100 de franci pe drumurile din afara localităților și 120 de franci pe drumurile din oraș.

Șoferii care se deplasează cu 11-15 km/h peste limita de viteză sunt nevoiți să plătească 250 de franci dacă circulă în oraș, 160 de franci în afara localității și 120 de franci pe autostradă.

Vitezomanii care depășesc cu peste 16 km/h limita maximă de viteză în oraș sunt chemați în judecată. Același lucru este valabil și pentru cei care depășesc 21 km/h față de limita maximă pe drumurile din afara localității. Șoferii care conduc cu o viteză de peste 25 km/h față de limita admisă pe autostradă sunt de asemenea chemați în instanță.

În cazul în care șoferii sunt prinși conducând cu viteze excesive riscă pedepse cu închisoarea între unu și patru ani. În plus, permisul de conducere al acestora este suspendat și sunt supuși unui test de psihologie rutieră. În cazuri extreme mașinile pot fi confiscate și chiar vândute sau casate.

Vitezele excesive sunt următoarele, potrivit legislației rutiere elvețiene:

40 km/h sau mai mult peste limita de viteză în zonele urbane

60 km/h sau mai mult peste limita de viteză în afara zonelor urbane

80 km/h sau mai mult peste limita de viteză pe autostradă.

Când vine vorba despre consumul de alcool, șoferii trebuie să țină cont că nu se pot urca la volan dacă au o alcoolemie de peste 0,05%.

Iată care sunt sancțiunile în cazul în care limita este depășită:

de la 0,05 la 0,079% alcool în sânge, amendă cuprinsă între 600 și 800 de franci.

peste 0,08%, suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de cel puțin trei luni și amendă.

peste 0,16%, suspendarea permisului de conducere, amendă și realizarea unui test în urma căruia se stabilește dacă șoferul este alcoolic. (sursa)

Articolul precedentVictorie pentru Ciolacu. A fost eliminat pragul de 9,4% din PIB, din PNRR, privind cheltuielile cu pensiile
Articolul următorPremierul maghiar Viktor Orban vrea să rămână la putere până în 2034