Suedia, considerată cândva o țară pașnică și sigură, a devenit în ultimii ani un „paradis” pentru organizațiile criminale, formate în general din tineri imigranți.

Miercuri, 27 septembrie, cu puțin timp înainte de ora 19.00, două echipe de adolescenți se pregăteausă intre pe patinoarul complexului sportiv Mälarhöjdens IP din Fruängen, la sud de Stockholm, pentru un meci de hochei pe gheață. Tocmai își terminaseră încălzirea în parcarea de alături și începuseră împușcăturile. Un 4×4 a demarat în trombă. Aduli, un rapper cunoscut în vârstă de 18 ani, zăcea la pământ ciuruit de gloanțe. „Era un băiat bun și talentat. Nu merita asta”, spunea, în lacrimi, unul dintre prietenii săi.

Câteva ore mai târziu, doi bărbați erau împușcați la sud de capitala Suediei, iar pentru unul dintre ei gloanțele i-au fost fatale. Apoi, o tânără de 25 de ani a murit în zorii zilei de joia trecută în urma unei explozii produse în casa ei, la nord de Uppsala.

Fără precedent în Suedia, acest episod de violențe a provocat moartea a 44 de persoane și alte 88 de victime rănite în cursul acestui an. Douăsprezece din cele 44 de omoruri s-au produs doar în septembrie în 60 de schimburi de focuri sau explozii de bombe.

În contextul acestei escaladări, dreapta, aliată la guvernare cu extrema dreaptă, vrea să rechiziționeze arme pentru a sprijini poliția, relatează cotidianul francez „Le Figaro”.

În plus, Guvernul suedez ia în calcul să mobilizeze armata pe străzi, scrie ziarul britanic „The Sun”, evocând o baie de sânge alimentată mai ales pe fondul creșterii unor grupări infracționale specializate în trafic de droguri precum Kurdish Fox și The Greek.

Rata de condamnare scăzută, unul dintre motivele inflamării violențelor

Nikoi Djane, un fost gangster reconvertit în criminolog, spune că Suedia a alunecat treptat în astfel de violențe începând din 2010, iar locul răspândirii acestui flagel este Malmo, un oraș din sudul țării.

Fostul infractor mărturisește că „a participat la violență” când era mai tânăr – într-o perioadă când situația „nu era la fel de sângeroasă ca astăzi”. Dar violențele de atunci nu degenerau într-un cerc vicios de extindere a crimelor.

De ce s-a ajuns în această situație? Potrivit lui Djane, bandele criminale caută în prezent să devină tot mai mari și să controleze zonele lor de interes, de regulă una pe seama alteia, în timp ce autoritățile suedeze au fost blânde în aplicarea pedepselor, inclusiv a celor legate de crime.

„Rata de condamnare este extrem de scăzută pentru aceste crime, ceea ce a contribuit la continuarea omorurilor”, afirmă el.

„Așadar, pentru fiecare crimă nerezolvată, apar mai multe ținte, ceea ce înseamnă mai multe crime potențiale”, a explică Nikoi Djane.

Cu doar două decenii în urmă, Suedia avea una dintre cele mai scăzute rate de omoruri pe cap de locuitor din Europa. Acum este în frunte, cu de 2,5 ori mai multe decât media europeană, remarcă „The Sun”.

Anul trecut, peste 60 de persoane au fost ucise prin împușcare în această țară scandinavă – cel mai mare număr înregistrat vroedată. În acest an, bilanțul riscă să devină mai grav.

Tot anul trecut au fost înregistrate 90 de explozii și 101 tentative de atacuri cu explozibili, un bilanț egalat deja în acest an.

Copii angajați ca asasini

Nikoi Djane spune că pe vremea sa bandele criminale se așteptau să existe răniți în urma unor răfuieli, dar nu și la consecințe fatale. Acum totul e diferit.

Conflictele s-au extins dincolo de teritoriile bandelor și afectează cetățenii nevinovați, care devin tot mai adesea victime colaterale.

„Codul de a nu ataca familia și oamenii nevinovați a fost încălcat de mult timp”, spune el.

„Un război este în desfășurare. Încearcă să facă rău în orice mod posibil. Dacă nu reușesc, își iau fratele sau prietenul”, explică fostul gangster.

Djane dă ca eexemplu pe un frate al prietenului său care a fost ucis din cauza unei datorii de 1.000 de euro.

„Sunt o grămadă de sociopați care mișună pe străzi. Nu este loc de empatie, altfel u supraviețuiești”, declară el.

Violențele din aceste zile din Suedia nu sunt neobișnuite doar prin intensitatea lor, ci și de vârsta fragedă a celor implicați, unii asasini fiind chiar copii de 13-14 ani.

Datele oficiale arată că jumătate dintre suspecți au sub 18 ani, iar trei sferturi sub 21 de ani.

Bandele angajează copii ca asasini, „furnizându-le arme” și adrese cu ținte, a recunoscut șeful poliției, Anders Thornberg.

Oficialul suedez a mai descoperit că în unele cazuri copiii au contactat bandele pentru a ucide în schimbul unei remunerări.

Sunt „necruțători”, a conchis Anders Thornberg. (sursa)

Articolul precedentPresa maghiară: România a depășit Ungaria în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor
Articolul următorDacă își întărește armata, dar prin achiziții făcute cu cap și nu după dictare, România poate avea o voce în Europa. Dacă nu…