Cosmin Dragomir, jurnalist la gastroart.ro, atrage atenția orădenilor și mai ales maeștrilor bucătari din oraș, asupra unei rețete din secolul al șaptesprezecelea, denumită sos orădean. Jurnalistul speră că aceasta își va putea găsi locul în meniurile unor restaurante din Oradea. Iată ce a scris acesta, într-o postare recentă publicată pe Facebook:

Dragi orădeni,

Știați că există o rețetă intitulată sos orădean și publicată în 1695? M-aș bucura dacă măcar un restaurant i-ar găsi loc în meniu.

Vă stau la dispoziție pentru orice altă informație (m-aș bucura să dați share că poate, poate, ajungem și la orădeni). Linkul din primul comentariu explică și ce caută ghimbirul acolo.

Sos orădean – care de fapt e o mâncare serioasă

Când găina este prăjită şi zemoasă, împăneaz-o cu scorţişoară şi bucăţi de cuişoare. Pune-o înapoi în cuptor şi prăjeşte-o mai bine stropind-o cu unt sau slănină. Prăjeşte felii de pâine pe care mai apoi înmoaie-le bine în vin cu miere, dacă nu ai vin de stafide. Feliile de pâine trebuie bine condimentate cu ghimber, apoi aşezate într-o oală. Peste ele pune găina întreagă. Sau tai-o în bucăţi, să fie mâncată mai uşor. (Cărticica meseriei de bucătar, Cartea de bucate tipărită la Cluj în 1695, Traducere, studiu introductiv şi note explicative de Lukács József, editura GastroArt 2019). (sursa)

Articolul precedentZiarul Financiar: Puterea de consum în România merge spre 200 de miliarde de euro pe an
Articolul următorCine stinge lumina la USR? ”Au guvernat cu lozinci, fac opoziție cu lozinci”