Într-o întrebarea parlamentară adresată Ministerului Agriculturii, senatorul bihorean Florian Bodog a solicitat clarificări legate de modul în care, în condițiile legislației actuale, terenurile intravilane aflate în exploatație agricolă, sau pe care se desfășoară deja activități non-agricole în zona rurală, pot fi protejate de exproprieri abuzive.

De asemenea, Florian Bodog a solicitat inițierea unor propuneri legislative care să ofere proprietarilor, dar și angajaților care lucrează acolo, o protecție adecvată:

Administrația liberală a județului Bihor – spune Florian Bodog, a inițiat de-a lungul timpului mai multe acțiuni de expropriere a unor terenuri agricole aflate în exploatare, sub pretextul, dovedit fals, al efectuării unor lucrări prezentate ca fiind de interes public, precum construirea unor drumuri.

Este și cazul a peste douăzeci de agricultori din satul Cheriu, care și-au văzut exploatațiile agricole, planurile și munca lor distruse de încăpățânarea președintelui Consiliului Județean Bihor de a trasa un drum tocmai prin mijlocul terenurilor lucrate, deși o alternativă, găsită de experți, care diferă cu numai câteva sute de metri, ar fi permis scoaterea drumului (județean) din intravilanul localității.

În aceste condiții, continuă Florian Bodog, dat fiind faptul că situația prezentată nu este unică în județul nostru (rog a se vedea cazuri similare în orașul Aleșd sau în municipiul Beiuș), vă solicit, domnule ministru, să îmi comunicați dacă (1) în condițiile legislației actuale, terenurile intravilane aflate în exploatație agricolă (sere, livezi) sau pe care se desfășoară deja activități non-agricole în zona rurală (agrement, echitație, tras cu arcul) pot fi protejate de exproprieri abuzive și dacă (2) în cazul în care legislația actuală nu este completă în acest sens, aveți în vedere inițierea unor propuneri legislative care să ofere proprietarilor (agricultori, oameni de afaceri, angajați – mai ales!) o protecție suplimentară/adecvată. (sursa)

Articolul precedentDosarul cu șină devine istorie. Instituțiile nu vor mai avea dreptul să îl solicite. Poate ne iese de data asta…
Articolul următorPreţul lemnelor de foc va fi plafonat