Un grup de oamenii de știință condus de către Centrul Irving de la Universitatea Columbia din New York, Statele Unite, care a prezentat un studiu în cadrul conferinței Asociației Americane a Inimii de la Philadelphia a făcut descoperiri importante privind longevitatea. Experții au constatat că oamenii care au respectat 8 măsuri privind sănătatea au reușit să încetinească îmbătrânirea biologică cu 6 ani.

Măsurile care includ un somn optim și exerciții fizice regulate pot încetini ritmul îmbătrânirii biologice a corpului, spun cercetătorii americani, după analizarea a 6.500 de adulți cu o vârstă medie de 47 de ani, potrivit The Guardian.

Menținerea sub control a greutății corporale, a zahărului din sânge, a colesterolului și a tensiunii arteriale, menținând în același timp regimuri de somn și alimentație sănătoase, desfășurarea activității fizice regulate și fără fumat, toate acestea pot încetini procesul de îmbătrânire cu aproximativ șase ani, spun experții americani.

Un studiu sugerează că respectarea acestor măsuri promovează o bună sănătate a inimii, care, la rândul său, poate încetini ritmul îmbătrânirii biologice cu până la șase ani.

Cercetătorii au spus că oamenii cu cea mai bună sănătate cardiovasculară erau cu aproximativ șase ani mai tineri din punct de vedere biologic – ritmul în care au îmbătrânit pentru fiecare an în viață – decât vârsta lor reală.

„Aceste constatări ne ajută să înțelegem legătura dintre vârsta reală și vârsta biologică și modul în care respectarea obiceiurilor sănătoase de viață ne poate ajuta să trăim mai mult”, a spus Donald Lloyd-Jones, președintele grupului Life’s Essential 8, instrumentul de evaluare a sănătății al AHA.

„Toată lumea vrea să trăiască mai mult, dar, mai important, vrem să trăim mai sănătos mai mult, astfel încât să ne putem bucura cu adevărat și să avem o calitate bună a vieții cât mai mulți ani posibil”, a spus Lloyd-Jones, fost președinte voluntar al AHA.

După ce au luat în considerare factorii sociali, economici și demografici, cercetătorii au spus că a avea cel mai mare scor Life’s Essential 8 – ceea ce înseamnă a avea o sănătate cardiovasculară bună – a fost asociat cu o vârstă biologică cu aproximativ șase ani mai tânără.

Autorul principal al studiului Nour Makarem, profesor asistent de epidemiologie la școala de sănătate publică Mailman din cadrul Centrului Medical Irving al Universității Columbia, din New York, a declarat: „Am descoperit că o sănătate cardiovasculară mai ridicată este asociată cu îmbătrânirea biologică decelerată, măsurată prin vârsta fenotipică.

„Am găsit, de asemenea, o asociere dependentă de doză – pe măsură ce sănătatea inimii crește, îmbătrânirea biologică scade.”

De exemplu, vârsta medie reală a celor cu o sănătate bună a inimii era de 41 de ani, dar vârsta lor biologică medie era de 36 de ani; iar vârsta medie reală a celor care aveau o sănătate cardiovasculară precară era de 53 de ani, deși vârsta lor biologică medie era de 57 de ani.

Cele opt măsuri de sănătate descoperite de Asociația Americană a Inimii din SUA:

1.Mâncați o dietă sănătoasă

2.Fiți activi prin exerciții fizice regulate

3.Renunțați la fumat

4.Aveți un somn sănătos

5.Mențineți o greutate optimă

6.Controlați colesterolul

7.Urmăriți glicemia

8.Gestionați tensiunea arterială (sursa – ziare.com)

Articolul precedent„Comisioanele bancare nu vor creşte nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice”, anunță Marcel Ciolacu
Articolul următorGuvernul renunță la reducerea plafonului pentru plata cash, după o ședință de Coaliție, alta, probabil, decât cea care a aprobat-o…