♦ Norvegia este printre cele mai verzi economii ale lumii, la polul opus fiind coloşi precum China, unde energia lipsită de emisii de CO2 abia acum începe să devină o modă ♦ Cu o pondere a energiei lipsită de emisii de CO2 în total de peste 62%, România intră în topul celor mai verzi economii la nivel global, depăşind Germania, Olanda sau Portugalia.

ZF.ro: Potrivit unui grafic realizat de platforma www.ourworldindata.org, la nivelul anului 2022, peste 62% din energia produsă în România a venit din surse lipsite de emisii, adică din nuclear şi regenerabil, procentul fiind similar cu cel din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cu acest procent, România este în topul celor mai verzi economii ale lumii, într-o companie selectă formată din ţările nordice, Canada sau Austria.

PICTURE – 1

Anul acesta, România ar putea termina cu un procent şi mai bun al ponderii energiei verzi în totalul consumului, fiind estimate noi puneri în funcţiune, dar şi o cerere de electricitate în scădere. De exemplu, în luna aprilie a acestui an, România a ajuns la o producţie de energie lipsită de emisii de CO2 de circa 80% din total. Ascensiunea verzilor s-a produs odată cu retragerea cărbunelui din funcţiune, dar şi pe fondul scăderii consumului de energie, ocazie cu care România a redevenit exportator după ani de import energetic, o victorie fără glorie, desigur. Dar ce este cu adevărat interesant este analiza acestui fenomen, aflat acum în pragul unui nou boom. (Roxana Petrescu)

Articolul precedentAlba: Un tânăr de 19 ani care conducea băut a accidentat şase persoane care mergeau pe marginea DN 1/ Trei tineri au murit, alţi trei fiind răniţi
Articolul următorANAF verifică dacă retailerii respectă reducerile de preţuri la produsele de bază