Banca Centrală Europeană a ridicat joi ratele dobânzilor la un nivel record al ultimilor 20 de ani- la 3,5%- semnalând în același timp că acesta ar putea fi vârful majorărilor. În România, decizia BCE îi va afecta pe cei care au îmărumuturi în euro cu dobândă variabilă.

Decizia BCE nu a fost o surpriză, cu atât mai puțin încât vine la 24 de ore după ce FED (sistemul de bănci centrale ale SUA) a majorat dobânzile cu același ritm. E drept, la americani, președintele FED nu a exclus noi vreșteri viitoare de dobânzi.

Luna trecută, BCE a dat asigurări că dobânzile vor fi aduse la niveluri „suficient de restrictive” pentru a reduce inflația la ținta de 2%.

„Există posibilitatea unei creșteri, există posibilitatea unei pauze”, a adăugat ea, spunând că votul va depinde de datele economice viitoare.

„Inflația continuă să se reducă, dar încă se anticipează că aceasta se va menține prea ridicată pe o perioadă prea îndelungată. Consiliul guvernatorilor este hotărât să asigure revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu. Prin urmare, a decis astăzi să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE.

Evoluțiile înregistrate ulterior ultimei ședințe susțin anticipația potrivit căreia inflația va scădea în continuare până la finele anului, dar se va menține superioară țintei pe o perioadă îndelungată. Deși unele măsuri prezintă indicii de temperare, inflația de bază rămâne, în ansamblu, ridicată. Majorările anterioare ale ratelor dobânzilor continuă să se transmită de o manieră solidă: condițiile de finanțare s-au înăsprit din nou și frânează tot mai mult cererea, ceea ce reprezintă un factor important pentru revenirea inflației la nivelul țintei.

Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar pentru o revenire la momentul oportun a inflației la nivelul țintei de 2% pe termen mediu. Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date pentru a determina nivelul de restrictivitate și durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Mai exact, deciziile sale privind ratele dobânzilor se vor baza în continuare pe evaluarea sa privind perspectivele inflației în funcție de noile date economice și financiare, de dinamica inflației de bază, precum și de robustețea transmisiei politicii monetare”, se arată în comunicatul BCE

Pentru românii împrumutați în euro cu dobândă variabilă, ratele la bancă vor crește

„Nu sunt așteptate creșteri suplimentare ale ratelor la creditele ipotecare în lei pentru următoarea perioadă, pe când în cazul creditelor denominate în Euro, traiectoria ascendentă va continua, pe fondul întăririi politicii monetare la nivel european”, arată și BNR într-un raport recent publicat.

Impactul majorării ratelor de dobândă este resimțit diferit de către debitori în funcție de tipul dobânzii, rata dobânzii la momentul acordării, respectiv regimul macroprudențial , mai arată Banca Națională. Până acum, de când BCE a trecut la înăsprirea politicii monetare, ratele românilor cu credite în euro au crescu cu circa 20%, conform BNR. (HotNews.ro)

Articolul precedentAchimaş-Cadariu, în conferință de presă alături de Rafila: Modelul Planului de combatere a cancerului este unul european
Articolul următorSURSE. Un primar PNL Bihor trece la PSD?