În prezent sunt 5,7 milioane de români în diaspora, potrivit Ministerului de Afaceri Externe. Cei mai mulți sunt plecați la muncă pentru salarii mai mari în alte țări europene.

În același timp, în România, angajatorii au început să aducă din ce în ce mai mulți angajați din țări din Asia.

Specialistul în HR Sorina Faier a explicat într-un interviu pentru Ziare.com care este procedura.

„Există anumite domenii în care se simte nevoia de forță de muncă în România, motiv pentru care aducem angajați din Asia. Principalul domeniu în care vedem o creștere semnificativă a importului de angajați este cel al construcțiilor, unde se angajează muncitori din țări ca Vietnam, Nepal sau Bangladesh. De asemenea, un alt sector cu cerere mare de forță de muncă străină este cel in Horeca, în special poziții precum bucătari sau ospătari, agricultură si servicii.

Procedura de aducere a unui angajat din Asia în România poate fi considerată destul de dificilă. Sunt cerute o serie de documente și multe procese administrative de respectat, precum obținerea unui permis de muncă și un contract de angajare valid. Din păcate, durează minimum 6-7 luni până angajatul ajunge în țară. Bariera lingvistică poate reprezenta o dificultate suplimentară în procesul de integrare și comunicare cu angajatorii și colegii lor”, a declarat Sorina Faier.

Salariile variază în funcție de angajat.

„În ceea ce privește salariile celor care vin să lucreze în România, acestea variază în funcție de domeniu și calificarea angajaților. De exemplu, un muncitor în construcții adus dintr-o altă țară poate câștiga în general mai puțin decât un român angajat în aceeași poziție în Germania. Acest lucru se datorează, în special, costului mai scăzut al vieții și nivelului de trai în România, care se reflectă și în salariile plătite.

Această situație în care importăm o mare parte din forța de muncă este rezultatul în primul rând a lipsei de oportunități și a salariilor mici din România. Mulți români aleg să plece în străinătate în căutarea unui nivel de trai mai bun și a unor salarii mai mari în sectoare precum construcțiile sau industria ospitalității.

Astfel, importul de forță de muncă din Asia și plecarea masivă a românilor în alte țări reflectă o realitate complexă în care aspecte precum salariile, condițiile de muncă și nivelul de trai joacă un rol major. Este important să analizăm această situație cu obiectivitate și să găsim soluții pentru dezvoltarea unui mediu de muncă atractiv în România, astfel încât să diminuăm exodul forței de muncă și să reducem dependența de angajați importați din alte țări”, a adăugat Sorina Faier.

Expertul ne-a dezvăluit și ce salarii se câștigă.

Salariile bucătarilor în Germania sunt:

  • Bucătar începător – 1600 € – 2000 €
  • Bucătar Demi Chef de Partie –1800 € – 2200 €
  • Bucătar Chef de Partie – 1900 € – 2500 €
  • Bucătar Sous Chef – 2000 € – 3000 €

„Iar un bucătar în România are un salariu care ajunge, în medie, la 1.100 de euro net pe lună, după cum arată datele de la platforma de recrutare online BestJobs.

În perioada 1 ianuarie 2023—31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 4.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună.

Conform datelor furnizate de DGB-Asociația Sindicatelor din Germania salariul brut minim în domeniul construcțiilor generale este în jur de 12,85 – 15,70 EUR pe oră. Salariu minim oferit pentru un job standard este în jur de 2.000 EURO pe lună.

Industria hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor (HoReCa) se confruntă cu o criză de personal, salariile fiind unele dintre cele mai mici din România.

În România un chelner câștigă în medie 2300 de lei, iar în Germania câștigă în jur de 2.500 – 2.800 EUR brut”, a adăugat specialistul în resurse umane. (ziare.com)

Articolul precedentHarta judeţelor după dinamica recrutării: Maramureş, Covasna şi Ilfov au prins cel mai mare avânt în recrutare în ultimul an
Articolul următorCiolacu: E dreptul dumneavoastră să daţi breaking news că Ciolacu taie salariile. Nu le tai. Şi tocmai de aceea vom mări salariul minim