Pădurile României vor fi supravegheate din satelit. Ministerul Mediului a anunțat consorțiul care a câștigat licitația de 7 milioane de euro pentru implementarea sistemului de monitorizare. Datele culese ar urma să ajute la combaterea tăierilor ilegale.  

Pe de altă parte și Comisia Europeană a venit cu o nouă propunere legislativă privind supravegherea pădurilor atât din aer, cât și prin măsurători la sol.

O asociere de patru companii a fost desemnată să dezvolte sistemul care va analiza imaginile oferite de sateliți, pentru a identifica zonele din care dispar păduri.

Roberto Scagnoli, director general companie din consorțiu: ”Permite recunoașterea zonelor unde s-au tăiat păduri în mod ilegal, făcând o comparație cu cele care sunt autorizate. Dacă vedem că acolo e o pată neagră unde s-a tăiat, atunci generăm o alarmă și Garda de Mediu poate să intervină”.

La sol vor fi echipe dotate cu mașini de teren și drone cu camere optice și termice și senzori cu laser. Toate datele culese de acestea vor fi analizate apoi cu ajutorul a 15 stații de lucru performante.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Vine în completarea camerelor de supraveghere video, vine în completarea senzorilor pe care îi vom achiziționa tot prin PNRR, la fel cum vom achiziționa și un aparat de zbor pe care vom monta toți acei senzori pentru a monitoriza în timp real cele 6 milioane de hectare de pădure din România”.

Comisia Europeană a venit acum cu o propunere legislativă care ar urma să întărească aceste măsuri. Vrea să implementeze propriul sistem de monitorizare, care să ofere informații despre starea pădurilor – dacă sunt afectate de schimbările climatice, incendii, dar și dacă sunt exploatate corect.

„Știm deja că unii rangeri au fost atacați și i-a costat chiar viața”

Comisia va putea verifica și dacă raportările statelor membre asupra pădurilor corespund cu realitatea.

Virginijus Sinkevicius, comisar european: ”În multe cazuri este vorba despre o activitate criminală în pădurile din România, știm deja că unii rangeri au fost atacați și i-a costat chiar viața”.

Radu Melu, coordonator național Departamentul Păduri WWF România: “Cele mai utilizate metode sunt cele legate de transportul multiplu, pe același set de documente. Se declară un anumit volum de lemn care urmează să fie transportat, dar în realitate volumul este mai mare“.

Uniunea Europeană ne pune la dispoziție, în total, prin PNRR, 46 de milioane de euro pentru a ne supraveghea mai bine pădurile.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentDe ce să nu ții telefonul lângă tine când dormi
Articolul următorMETEO. Directorul ANM, a avertizat că în perioada următoare temperaturile maxime vor fi unele foarte scăzute