Cu numeroase șantiere deschise peste tot, domeniul construcțiilor oferă printre cele mai mari salarii din România.  

Cum sectorul se confruntă cu un deficit mare de personal, în unele cazuri, angajații necalificați ajung să câștige mai mult decât cei care au studii de specialitate.

Însă, oamenii tot pleacă în străinătate, deși salariile de la noi au ajuns să fie aproape la același nivel cu cele oferite peste hotare.

La o clădire cu peste 80 de apartamente, echipele de fierari și dulgheri ajută la turnarea plăcii de beton pentru fiecare nivel.

Muncitor: „Ne vine fierul fasonat, iar noi la rândul nostru îl montăm, putem ansambla, ca apoi dulgherii să îl asambleze. Mai ales când e cald, e o muncă grea, dar noi suntem obișnuiți”.

În general, fierarii nu au studii superioare și sunt plătiți la kilogramul de fier beton lucrat. Pe șantier, un muncitor ajunge să primească între 7.000 și 9.000 de lei net, însă sumele cresc pentru cei care lucrează doar pentru fundația unei clădiri. Aici fierul beton este mai gros și efortul mai mare. La fel de bine plătiți sunt și dulgherii.

Doru Predincea, șef de șantier: „Niște meseriași care confecționează armătură structurii de rezidență, este o muncă brută – o muncă grea, stăm în soare, stăm în ploaie, dar trebuie să ne încadrăm în termen”.

Cu cel puțin 7.000 de lei net pleacă acasă la final de lună și zugravii sau meseriașii pentru gresie și faianță. Mulți lucrează însă pe cont propriu și ajung să câștige și mai mult, spun constructorii. Salarii similare primesc și angajații care montează ferestre și uși. Companiile plătesc inclusiv cazarea, mâncarea și transportul. Chiar și așa, mulți muncitori pleacă în Belgia și Marea Britanie, iar echipele din România sunt tot mai mici.

Ionuț Dinică, manager companie: „Salariul minim în domeniu este 4.000 de lei, un technician profesionist ajunge să câștige și 7.000 de lei net. Mese la prânz, nu plătesc asta – au ajuns să câștige mai bine decât inginerii – am ingineri care câștigă 4.000 de lei net, un montator de tâmplărie ajunge să câștige 7.000-8.000 de lei net – 8 clase sunt suficiente, să scrie, să citească, mai sunt și care au diplome”.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în România, în luna iunie, un angajat în domeniul construcțiilor încasa un salariu mediu net de peste 4.400 de lei, asta și pentru că acești angajați sunt scutiți de plata impozitului pe venit și de contribuțiile la sănătate și la pilonul II de pensii. Sunt peste 470.000 de muncitori, însă este nevoie de un număr dublu, spun specialiștii.

Adriana Eftimie, președintele Federației Patronatelor Societăţilor din Construcţii: „În străinătate, după informațiile pe care noi le avem fiind în legătură cu sindicatele din străinătate – avem informația că sunt între 700.000 și 1 million de români pe șantierele din Europa și atunci singurul instrument pe care se putea lucra era salariul”.

Potrivit datelor unei platforme de profil, un inginer constructor câștigă în România între 1.100 și 1.500 de euro net pe lună, în timp ce în Germania salariul începe de la 3.200 de euro. În schimb, un sudor este plătit în țară cu cel puțin 1.700, dar poate depăși 2.000 de euro lunar. Puțin mai mult, câștigă în Germania, unde salariile variază între 2.200 și 2.500 de euro.

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentDeranjată de zgomotul de la o terasă, o femeie din Oradea a aruncat găleți cu apă peste clienți. A fost amendată
Articolul următorDe unde își iau românii informațiile. Sondaj: TV, presa online și rețelele sociale, principalele surse de informare (GRAFIC)