Cluj-Napoca figurează în topul orașelor în care locuitorii trăiesc cel mai bine. Potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană, orașul a înregistrat o creștere însemnată în privința calității vieții.  

Siguranța, transportul în comun și oportunitatea de a-și găsi ușor o slujbă bună îi fac pe oameni să fie mulțumiți de orașul în care trăiesc.

Alături de orașul din Transilvania, localități din Elveția, Danemarca, Olanda, Polonia, Germania și Portugalia ocupă locuri fruntașe.

83 de orașe din Uniunea Europeană au fost analizate în Raportul pentru Calitatea Vieții. Din România apar București, Cluj-Napoca și Piatra Neamț. Însă doar clujenii se declară mulțumiți de localitatea în care trăiesc.

Ca dovada că orașul lor ocupă locul 9 în top 10 alături de Zurich, Copenhaga, Stockholm și Geneva. În privință nivelului de trai Clujul a înregistrat o creștere însemnată, prin comparație cu anul 2019. A fost întrecut doar de două orașe din Polonia.

Ioan Hosu, sociolog: „Nivelul ridicat de satisfacție presupune performanțe ridicate în managementul servicilor publice, în calitatea și performanța angajatorilor și nu în ultimul rând în relațiile dintre noi. Lucrurile acestea contează pentru că, un oraș care este perceput ca fiind foarte favorabilă calitatea vieții, devine mai atractiv”.

80% dintre cei are au răspuns la sondaj spun că se simt în siguranță, iar 73% cred că pot să își găseseasca un loc de muncă mai bun.


Pede altă parte, raportul analizează și aspectele negative pe care cetățenii le resimt în orașele în care locuiesc, unul dintre acestea fiind corupția. Și aici orașele românești, București și Cluj Napoca sunt în top, cu cele mai ridicate procente, alături de Zagreb și Palermo.


Femeie: „Deci chiar s-a dezvoltat destul de bine. Chiar și transportul. Toate! E un oraș foarte curat și cu multe locuri de muncă”.

Femeie: „De când s-au făcut și benzile în zona centrală mi se pare că s-a fluidizat un pic transportul din punctul ăsta de vedere și în plus e și Vinerea Verde”.

Femeie: „Mie întotdeauna mi s-a părut un oraș sigur. Sunt aici de aproape 10 ani”.

Băiat: „Momentan fac facultatea de contabilitate și față de unde vin eu sunt mult mai multe locuri de angajat și am loc unde să-mi găsesc un job cât decât stabil. Mai multe oportunități”.

Pe de altă parte, oamenii confirmă că nu este ieftin să trăiești în Cluj.

Femeie: „O simțim și la buzunar destul de bine”.

La acest sondaj au participat peste 70.000 de persoane din 23 de țări.

Raportul integral poate fi consultat aici.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentPublicație de opoziție:  România este deja cu ani lumină înaintea Ungariei / Există pericolul ca anul acesta Ungaria să fie devansată chiar şi de bulgari
Articolul următorSălbatica luptă a loazelor pentru sinecura europeană