Mihai Radu: Constantin Bălăceanu Stolnici e o rușine liberală.

Că a fost o mizerie de om e un loc comun. Sau ar trebui să fie. Securitatea lui Ceaușescu intenționa să-l omoare pe Vlad Georgescu – directorul secției române de la Europa Liberă –, iar C.B.S. a oferit planurile casei acestuia. Printre multele, multele acte de turnătorie. C.B.S. nu a fost colaborator, a fost cu carte de muncă. În aceste condiții, ți se întunecă mintea când îi auzi pe liberali vorbind despre aristocratul care a fost.

El se potrivește atât de bine profilului liberal de azi. Nu a turnat pentru că a fost strâns cu ușa, ci pentru că a vrut. A turnat ca să ajungă academician, pentru a călători în străinătate și pentru bani.

Profilul său este unul al liberalului de azi, al pedelistului băsist de ieri, al oportunistului lingău care se revendică de la o tradiție antebelică pe care nici nu o cunoaște.

Câtă asemănare totuși între aristocratul Rareș Bogdan și C.B.S. Nu e de mirare că Rareș Bogdan pupă-n fund cadavrul unui turnător.

Nu e de mirare că liberalii, cu toții, se închină la icoana altui ilustru turnător: Mircea Ionescu Quintus.

Dar idolii lor sunt ca ei: oportuniști, slugi, oameni ai Serviciilor.

Exactă concluzie îi asimilează Neculai Constantin Munteanu ultimului mort liberal: „A lucrat pentru Securitate până la revoluție. În decembrie 1989 era propus pentru trecerea la un nivel superior al muncii informative la Direcția a III-a, Contraspionaj. Ironia sorții, revoluția a pus capăt carierei unui turnător cu vocație și cu perspective. Un destin frânt!“. (sursa)

Articolul precedentCum propaganda și minciuna au transformat un tânjitor după pace în putinist și susținător al războiului
Articolul următorPrimele semne de infecție cu West Nile. Recomandările specialiștilor