O echipă de oameni de știință de la Universitatea Hallym, Coreea de Sud, care a efectuat un studiu publicat în revista Nutrients pe 29 octombrie 2023, a făcut o descoperire semnificativă pentru sănătate. Experții au constatat că săritul peste micul dejun și culcatul la ore târzii în noapte, două obiceiuri ale multor oameni, pun inima acestora în pericol, constituind un risc crescut de boli cardiovasculare.

Studiul lor pe scară largă a inclus 16.121 de participanți repartizați în patru cohorte pe baza tiparelor lor de somn și alimentație. Descoperirile lor evidențiază faptul că mersul la culcare târziu, combinat cu săritul peste micul dejun, a contribuit la riscul de sindrom metabolic și boli cardiovasculare (BCV), potrivit News Medical.

Boala cardiovasculară (BCV) este o cohortă de afecțiuni responsabile pentru mai multe decese umane decât oricare alta. În mod alarmant, prevalența BCV este în creștere, cu 12,1 milioane de decese în 1990, crescând la 20,5 milioane în 2021. O serie de comportamente modificabile au fost asociate cu riscul de BCV, în special dieta, exercițiile fizice și tiparele de somn.

Micul dejun este considerat cea mai importantă masă zilnică deoarece întrerupe postul peste noapte, cea mai prelungită perioadă standard de post pentru majoritatea oamenilor.

Un amplu studiu de cercetare a evaluat impactul sănătății în privința săritului peste micul dejun și a dezvăluit că obiceiurile sărace pentru micul dejun sunt direct proporționale cu factorii de risc cardiovascular, inclusiv obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și sindromul metabolic (MetS).

Oamenii de știință au investigat, de asemenea, rolul modelelor de somn în BCV și au descoperit că durata scăzută a somnului este asociată cu obezitate crescută și riscul MetS independent de comportamentul alimentar.

În studiul de față, cercetătorii din Coreea de Sud au emis ipoteza că diferite combinații de obiceiuri de somn și mic dejun, în special somn devreme + mic dejun obișnuit, somn devreme + mic dejun rar, somn târziu + mic dejun obișnuit și somn târziu + mic dejun rar, ar contribui diferit la riscul de BCV.

Cohorta lor de studiu a fost derivată din Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției din Coreea (KNHANES), o investigație pe termen lung asupra stării nutriționale și a sănătății generale a coreenilor, realizată de Agenția Coreeană pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (KDCA). Setul lor de date cuprindea 25.341 de persoane cu vârsta de peste 19 ani ale căror modele de somn au fost monitorizate timp de cel puțin patru ani.

Concluziile studiului arată că efectele combinate ale somnului târziu și ale omiterii micul dejun au fost asociate cu risc crescut de boli cardiovasculare, în special la bărbați. „Acest studiu contribuie la înțelegerea asocierii comune dintre comportamentul de a mânca micul dejun și timpul de somn cu privire la factorii de risc cardiovascular, asocierile dintre micul dejun și ora de somn cu factorii de risc de BCV la diferite grupuri de sex și vârstă.” (ziare.com)

Articolul precedentAproape 300 de magazine Lidl, inclusiv din Bihor, controlate de ANPC, fiind date amenzi de 7,5 milioane de lei. Șeful ANPC: Ciupitul la cântar a devenit o formă de comerț
Articolul următorPoliția Română în dialog cu susținătorii teroriștilor Hamas. Cei mai mulți susțin că li s-a spus doar „să respectați legea”