Nicolae Ciucă a anunțat, într-o declarație de presă la Guvern, demisia din funcție, primul pas pentru realizarea rotației guvernamentale. Liderul PSD Marcel Ciolacu ar urma să fie desemnat prim-ministru.

Nicolae Ciucă a precizat că liderii coaliției doresc ca până joi să fie instalat noul Guvern.

Ce urmează. După anunțul public, Nicolae Ciucă urmează să meargă la Palatul Cotroceni pentru a formaliza demisia din funcție.

Mâine ar urma să aibă loc consultări la Cotroceni pentru formarea noului cabinet, au declarat pentru G4Media.ro surse din coaliție.

După negocieri, președintele Klaus Iohannis va nominaliza un candidat la funcția de premier. Cel mai probabil, îl va desemna pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să formeze guvernul.

Ce prevede Constituția României, articolul 103:

”(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Urmează ca, potrivit Constituției, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului să depună individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului. (sursa)

Articolul precedentProfesorii au suspendat greva. Elevii se întorc la școală de marți
Articolul următorEste lege: șoferii sunt obligați să folosească luminile de întâlnire în timpul zilei pe toate toate drumurile