Oamenii au tendința să ia deciziile în mod inconștient, ca un reflex, fără să le treacă prin filtrul gândirii. Ca să schimbe acest lucru, ei trebuie să redevină conștienți, iar asta înseamnă o minte limpede.

Când vorbim de o minte limpede, aceasta este caracterizată ca o stare, o vibrație, un mod de a fi, o etapă în evoluție și o exprimare a sănătății holistice, explică psihologul Stelian Chivu.

Mai pe românește, o minte limpede se traduce prin capacitatea de a fi conștient și prezent. Mintea este formată din mintea inconștientă (cu care ne naștem), mintea subconștientă (care se ocupă cu milioane de procese în organism care îi mențin funcționalitatea și sănătatea), mintea conștientă (prin intermediul căreia realizăm activitățile curente, cotidiene) și mintea supraconștientă.

„Când vrem să schimbăm ceva în viața noastră, totul începe cu o decizie conștientă. Pentru asta e nevoie, evident, de o minte limpede. Sunt câteva elemente care umbresc claritatea minții”, spune psihologul Stelian Chivu. 

Telefonul mobil, nociv folosit în exces

Printre cei mai importanți factori perturbatori se numără telefonul mobil. După câteva ore de citit informații pe sărite, mintea devine confuză, obosită și împrăștiată.

Mai multe studii științifice au stabilit că, de fapt, nu mai avem capacitatea de a reține nicio informație în condițiile amintite, dar rămâne reflexul de a trece în continuare de la o postare la alta. 

Alcoolul, drogurile și tutunul întunecă mintea

Apoi alcoolul este un alt element extrem de nociv pentru minte. După câteva pahare, minte devine tulbure și nu mai poate lua decizii conștiente.

Același efect îl au și drogurile, ca și consumul de alimente cu multe E-uri. Mintea nu mai primește energia de care are nevoie, pentru că cea mai mare parte din ea va fi concentrată pe digestie.

„Fumatul este un alt factor dăunător pentru minte. Când fumăm, creierul este privat de oxigenul de care are nevoie pentru hrănirea sistemului neuronal. De asemenea, stresul este un element care întunecă mintea pe toate planurile. Emoțiile oscilante fac ca mintea să fie controlată, dominată de emoțiile negative, iar mintea nu mai este clară”, enumeră psihologul Stelian Chivu alți câțiva factori negativi pentru minte.

Ce ne vindecă mintea

Un om cu mintea limpede este sănătos, greu de manipulat, centrat și conștient. Mintea redevine limpede dacă ne facem un obicei din a ieși în natură, la aer curat, care ajută mult oxigenarea creierului.

„Natura are o imensă capacitate de vindecare și echilibrare. De ce să nu profităm de ea? Același efect îl are hrana cât mai naturală, pe cât posibil vegetală. Studiile au arătat că atunci când un animal este sacrificat, adrenalina nu dispare din carne prin fierbere, coacere sau prăjire. Adrenalina respectivă este preluată de cei care consumă carne în exces, iar mintea va avea serios de suferit”, explică psihologul Stelian Chivu.

Emoțiile pozitive limpezesc, de asemenea, mintea, ca și un bun autocontrol și gândirea pozitivă. Exercițiile fizice e necesar să devină o constantă în viața noastră, ca și socializarea și asocierea cu persoane pozitive. 

Când altceva preia controlul

Alegerile inconștiente sunt mereu în strânsă legătură cu o minte tulbure și întunecată. „Am avut un pacient care își aprindea o țigară, deși avea deja una în mână. Asta arată că deciziile pe care le lua nu mai erau conștiente. De asemenea, o persoană care a băut un litru de vin și mai bea doi litri, arată că nu mai are control asupra propriilor decizii”, ține să precizeze psihologul Stelian Chivu.

Cum scăpăm de gândirea de consum

În spatele alegerilor inconștiente stau gânduri, stări și manifestări de care vrem să scăpăm. Când îngropăm cât mai adânc în interiorul nostru toate aceste lucruri, nu facem altceva decât să agravăm și mai mult starea negativă în care ne găsim și luăm astfel și mai multe decizii inconștiente.

Mai multe studii științifice au arătat că durerea apare într-o parte a organismului când creierul întrerupe alimentarea cu oxigen a zonei afectate. „Când ascundem ceva sub preșul din interiorul nostru, nu facem altceva decât să blocăm mai mult sau mai puțin accesul oxigenului la creier. În limbaj de specialitate se numește transfer de simptome”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Când mintea redevine limpede, încep să se vindece toate acele gânduri și stări negative care au controlat pentru ani buni mintea conștientă. Pericolul vine de la gândirea de consum, cum o numesc specialiștii, ce pornește de la o informație sau o reclamă, care duce la dorință, apoi la tentație și finalmente la dependență.

Ca să ne anulăm condiționările e necesar în primul rând să vrem acest lucru, pentru că marea majoritate a celor care suferă de diverse fobii și adicții nu vor să scape de ele. Apoi, trebuie să putem să scăpăm de ele, să acționăm și să obținem rezultate și ulterior să împărtășim experiența noastră și cu alții ca să învețe din ea.

„Cunoașterea și controlul minții subconștiente dă omului finit o putere infinită”, conchide psihologul Stelian Chivu. (adevarul.ro)

Articolul precedentHarta unora dintre cele mai puternice 50 de branduri româneşti create după 1990. Din ce colţuri de ţară au pornit la drum marile branduri autohtone?
Articolul următorCod galben de caniculă! (HARTA)