Totul a pornit de la angajați ai Guvernului României care, în loc să-și vadă de job, se ocupă de alegeri interne în PNL. Adică îi plătim din bani publici ca să se bată în scuipați, fake-news sau real-news cu echipa contracandidatului Orban.

Cîțu luptă cu Orban pentru șefia partidului. E o bătălie care o să distrugă partidul!, spun unii care nu mai pot de grija puterii. Dar e, de fapt, un rezultat al încleștării între organizații clasice de partid reprezentați de Orban (și de diverși baronași de provincie care încă așteaptă momentul când să-l trădeze) și un Cîțu susținut de forțele din umbră sau de la lumină ale președintelui Iohannis. 

Aceste alegeri fac deja praf PNL-ul: se vede cu ochiul liber de partea lui Cîțu o camarilă ex-pedelistă, obișnuită să stea lipită de Cotroceni – servicii, și un „vechi PNL” pe care încearcă să-l mobilizeze Orban.

Va apărea „a treia cale?”

Deja se vehiculează un al treilea nume care „să aducă normalitatea”. Până la normalitate însă, avem un haos cât casa creat de o „fițuică”. Iar vreo soluție „normală”, cu un al treilea candidat plonjat de Iohannis, nu va arăta decât și mai multă lipsă de democrație partinică.

Un document apărut în urmă cu câteva zile ne arăta o strategie de presă deloc surprinzătoare pregătită de echipa lui Florin Cîțu. Ce aflam de acolo? Că lumea se împarte în buni și răi, în ai lui Cîțu și ai lui Orban, că trebuie hrănită presa cu „impulsuri” anti-Orban, după o recoltare de turnătorii din interiorul partidului.

Din păcate, așa arată luptele de culise. Sunt mai curând lupte de PR negativ sau pozitiv, de mânjire, compromitere. 

Deci nici măcar pasajul în care se făcea apel la turnătorie anti-Orban în respectivul document nu constituia vreo surpriză. 

Unde apare neregula gravă? Chiar în faptul că acel document purta o semnătură și un antet. Antetul Guvernului, adică bani publici, pe o fițuică de luptă de PR mediocru-mizerabil. 

De ce nu s-au ferit? Pentru că merge și așa

Semnătura nu era directă, era acea semnătură pe care o reține un document Word, iar acest document o indică drept autoare pe Mioara Costin, a dezvăluit G4Media. Costin e secretar de stat la Cancelaria premierului. Trebuie spus că o astfel de „semnătură” e banal de înlăturat, deci avem de-a face cu o neglijență. Însă mi-e greu să cred că prezența antetului e tot neglijență.

Se știe că așa merge, se știe că o funcție în guvern e folosită de miniștri prin campanie electorală, se știe că o aluzie la vreun proiect public rămas fără bani poate alinia imediat politicieni diferiți din anumite zone. Se știe, dar mai greu se poate dovedi. 

Se mai știe că un secretar de stat nu trimitea hârtii cu antet de capul lui. Mioara Costin nu s-a apucat de instrucțiuni fără să știe Cîțu într-o formă sau alta, de aceea explicații de până acum sunt sfidări, nu explicații.

Ce face DNA?

Când ai oficializat cu antet faptul că cheltui bani publici ca să plătești un om să distribuie mizeriuțe din astea, atunci, da, au dreptate cei care spun că avem o situație similară cu problema care l-a băgat în pușcărie pe Dragnea. 

Sigur, de aici încep discuțiile, mulți se întreabă: nu cumva a fost DNA prea scrupulos cu șeful pesedist, iar acum DNA nu dă niciun semn pentru că e vorba de favoritul puterii de la Cotroceni? Au tot dreptul să se întrebe. 

Și să spunem ceva foarte clar. Într-o țară „normală” (cu un singur „r”, nu ca la Iohannis, cu mai mulți), Dragnea ar fi plătit amenzi să-l usture pentru acele angajări fictive, dar nu cred că ar fi fost închis, ar fi fost scos din politică altfel, democratic.

Iar Cîțu și ai lui, tot într-o țară normală și democratică, ar fi fost deja luați și ei la întrebări de instituții anticorupție. Pentru că e vorba tot de bănuiala că instituții publice, la cel mai înalt nivel, sunt folosite în scop personal.

Concluzia: Acel antet prezent pe o fițuică de partid e extrem de important. Că își face Cîțu imagine pe banii guvernului e o acuzație de „editorial”. Adică vedem cu toții cum s-a autopromovat până și prin campanii de vaccinare. Până aici eram subiectivi, să zicem. Când e cu antet treaba se schimbă radical, radical tot după standardele lui Cîțu, care nu mai putea respira de indignare pe vremea lui Dragnea-cel-abuziv-în-serviciu.

Citeşte întreaga ştire: De ce „fițuica” purtând antetul Guvernului indică o problemă gravă?

Articolul precedentBucurești-Ilfov, locul 1 la salarii, dar Cluj și Timișoara vin puternic din urmă. Oradea, sub Botoșani…
Articolul următorA treia cale penelistă. Nu există!