Europa înregistrează o creștere a „terorismului islamist” și toate statele sunt amenințate, a declarat marți președintele francez Emmanuel Macron, în timpul unei vizite în Albania. Declarația acestuia vine după ce un profesor a fost ucis în Franța și doi suedezi au fost atacați mortal în Belgia, transmite Reuters.

Macron a vorbit la o zi după ce un atacator în vârstă de 45 de ani, care s-a identificat ca membru al Statului Islamic și și-a revendicat responsabilitatea într-un videoclip postat online, i-a ucis pe cei doi fani suedezi la Bruxelles.

La Paris, un procuror anti-terorism francez a declarat marţi că un tânăr de 20 de ani care l-a înjunghiat mortal pe profesorul şcolii şi i-a rănit pe alţi trei în oraşul Arras, din nordul oraşului, pe 13 octombrie, a jurat credinţă Statului Islamic.

“Am văzut-o din nou ieri la Bruxelles. Toate statele europene sunt vulnerabile și există într-adevăr o renaștere a terorismului islamist”, a spus Macron după discuțiile cu premierul albanez Edi Rama la Tirana.

„Aici, ne reiterăm solidaritatea cu prietenii noștri belgieni”, a spus Macron.

El a adăugat că în următoarele zile sau săptămâni ar putea vizita Israelul, aflat în război cu gruparea islamistă Hamas, după ce militanți înarmați au trecut gardul de la granița cu Gaza și au ucis 1.300 de persoane, în principal civili, într-un atac furibund prin comunitățile israeliene din apropiere.

„Dorința mea”, a spus Macron, „este să mă pot deplasa acolo atunci când putem obține un acord concret fie cu privire la non-escaladare, fie pe probleme umanitare și, mai larg, asupra tuturor.”

„Securitatea Israelului, lupta împotriva tuturor grupărilor teroriste, precum și procesul de pace și soluția politică, sunt toate interconectate”, a spus el. „Aceasta este agenda pe care trebuie să o redescoperim”. (sursa)

Articolul precedentMă întreabă rude mai în vârstă cum să procedeze cu banii…
Articolul următorCiolacu face o vizită oficială la Kiev. Premierul anunță că s-a ajuns la un compromis în privința minorității române