Nu numai că n-a făcut asta, dar a mai și aplicat un croșeu în bărbia Ucrainei atunci când a demarat lucrările pentru prima conductă Nord Stream. Câtă vreme principala conductă prin care Europa se alimenta cu gaz din Rusia trecea prin Ucraina, Rusia nu s-ar fi gândit niciodată serios să atace această țară fără a se teme de distrugeri iremediabile la conductă și la pierderea pe termen lung a fondurilor provenite din exporturile de gaz către Vest.

Nord Stream 1 are o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi anual, iar Nord Stream 2 ar trebui să dubleze această capacitate, făcând absolut inutilă conducta care trece prin Ucraina și putând asigura transportul întregii cantități de gaz importate de UE din Rusia anual, ba chiar lăsând loc pentru și mai mult decât nivelul importurilor actuale. Conducta care a eliminat avantajele strategice ale Ucrainei a transformat Germania în principalul partener al Rusiei în UE, lucru ce s-a văzut de fiecare dată atunci când Uniunea ar fi trebuit să fie extrem de fermă în fața acțiunilor agresive ale lui Putin. Germania a fost țara membră care a îndulcit până la ineficiență sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Crimeei și a continuat să dezvolte relațiile economice cu aceasta până la apariția unei încrengături economice atât de strânse, încât e dificil să tai o rămurea fără să urle tot codrul european de durere.

Ei bine, Angela Merkel nu mai este cancelarul Europei de anul trecut, dar umbra politicilor ei continuă să planeze asupra Germaniei și, mai ales, asupra relațiilor cu Rusia. Germania a fost, până pe 25 februarie, principalul adversar al eliminării Rusiei din SWIFT. Pe 25 februarie, însă, Olaf Scholz și-a dat seama că el nu este Angela Merkel și, în sfârșit, a rupt pisica. Luni, 28 februarie, a mers și mai departe și a anunțat că Germania va construi două terminale pentru gaz natural lichefiat, asta însemnând ruperea totală de gazele rusești și orientarea către importul de gaze din SUA și Arabia Saudită.

În acest moment există terminale pentru GNL în mai multe țări UE, dar nici unul în Germania. Aceste terminale au o capacitate de 60 de miliarde de metri cubi, cu 5 miliarde mai mult decât capacitatea anuală de transport a Nord Stream 1, dar au fost folosite până acum la maximum 20% din capacitate. Practic, după ce și Germania va finaliza construcția celor două terminale, când vor fi gata și cele aflate deja în construcție în alte țări UE, țările din UE nu vor mai avea nevoie de nici un singur metru cub de gaz din Rusia.

Lucrul ăsta putea fi realizat de mai bine de un deceniu, dacă n-ar fi existat inexplicabila încăpățânare a doamnei Merkel de a menține puterea Rusiei la un nivel inconfortabil mai ales pentru țările din Est.

Navele americane și cele saudite care transportă GNL așteaptă de o lună un simplu semn ca să-și modifice rutele spre porturile europene. Din 28 februarie, ziua în care Germania s-a despărțit de moștenirea Merkel, drumul le este larg deschis. (catavencii.ro)

Articolul precedentSuntem în NATO, dar ce-ar fi să ne pregătim să rezistăm singuri măcar o săptămână în loc de alea 12 ore pe care ni le garantează simulările experților militari?
Articolul următorIndemnizația de șomaj crește cu 19 lei