Situaţia plăţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost soluţionată, după ce Guvernul a aprobat, joi, Memorandumul pentru suplimentarea/modificarea limitei de credite bugetare şi de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS în luna septembrie 2023, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-un comunicat remis presei.

Astfel, a fost deblocată decontarea serviciilor medicale efectuate de medicii de familie, medicii specialişti şi spitale, medicamente compensate şi gratuite şi materiale sanitare, inclusiv pentru programele naţionale de sănătate şi cele care fac obiectul contractelor cost-volum şi cost-volum-rezultat, cu termen de plată în luna septembrie.

Într-un alt comunicat, Ministerul Sănătății precizează că urmare a demersurilor lui Alexandru Rafila Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu suma de 1,5 miliarde de lei credite bugetare și cca. 1,1 miliarde de lei credite de angajament.

Memorandumul adoptat de Guvern prevede transferul de fonduri din bugetul prevăzut pentru trimestrul IV, după cum a precizat CNAS într-un răspuns pentru G4Media.ro, din urmă cu o săptămână.

„Vă comunicăm că în urma solicitărilor Casei Nationale de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanțelor a transmis astăzi CNAS aprobarea suplimentării prevederilor bugetare aferente trimestrului III, prin diminuarea corespunzătoare a prevederilor trimestrului IV, cu încadrarea în fondurile anuale aprobate prin Legea Bugetului de Stat.

Tot astăzi, CNAS a inițiat și finalizat toate procedurile administrative referitoare la Memorandumul de aprobare a suplimentării limitei de credite bugetare și credite de angajament, pentru luna septembrie, conform trimestrializării nou aprobate și l-a transmis deja către ministerele avizatoare”, a precizat CNAS în răspuns.

Pentru ca întârzierile să nu se repete în următoarele luni, CNAS așteaptă ca la următoarea rectificare bugetară să primească sumele necesare, au explicat pentru G4Media.ro reprezentanți ai instituției.

Decizia adoptată de Guvern joi a venit după ce farmaciștii au reclamat întârzieri majore la decontarea facturilor pentru medicamente, inclusiv pentru cancer și diabet, iar medicii de familie au semnalat de asemenea întârzierea plăților de către CNAS. (sursa)

Articolul precedentUn nou tip de escrocherie: Email-uri false trimise în numele Poliției și Interpolului
Articolul următorTopul orașelor la capitolul închirierilor și vânzărilor de imobile și terenuri. Cum stă Oradea