În topul orașelor în care proprietățile de pe Storia.ro s-au vândut cel mai rapid comparativ cu media din ultimul an, din principalele orașe ale țării, se regăsește orașul București, urmat de Sibiu și Brașov, în timp ce la categoria închirierilor de proprietăți, Constanța, Craiova și Arad se află pe primele trei locuri din clasament.

De asemenea, analizând numărul anunțurilor marcate ca tranzacționate pe parcusul unui an pe Storia.ro, se observă că Bucureștiul, Clujul și Iașiul se află pe primele trei locuri atât la numărul vânzărilor, cât și la numărul închirierilor de proprietăți, conform celei mai recente analize realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX.

Topul orașelor în care se finalizează cel mai rapid tranzacțiile imobiliare, conform Storia.ro

În topul orașelor în care apartamentele, casele și terenurile s-au vândut cel mai rapid comparativ cu media, locul întâi este ocupat de București, unde anunțurile au stat pe site cu 32% mai puțin timp decât media, ceea ce înseamnă că s-au tranzacționat foarte repede. Pe locul al doilea se află Sibiu (-13%), în timp ce Brașov (-11%), Iași (-10%) și Constanța (-8%) ocupă următoarele locuri în clasament. Totodată, orașele în care proprietățile s-au tranzacționat mai lent decât media, anunțurile fiind afișate mai mult timp pe platforma de imobiliare până la momentul vânzării sunt: Cluj-Napoca (+5%), Craiova (+6%), Timișoara (+13%), Oradea (+23%) și Arad – orașul în care tranzacțiile s-au finalizat cu 27% mai lent decât media. 

La capitolul apartamentelor, caselor și terenurilor de închiriat, cele mai rapide tranzacții s-au finalizat în Constanța, unde anunțurile imobiliare au necesitat un timp de afișare cu 25% mai mic până la momentul închirierii proprietăților. Pe locul al doilea se regăsește Craiova (-20%), apoi Arad (-16%), urmat de Oradea (-13%), Sibiu (-10%) și București (-9%). În același timp, orașele în care tranzacțiile de închiriere s-au finalizat mai lent decât media, adică orașele cu anunțuri care au fost afișate mai mult timp pe platformă, sunt următoarele: Timișoara (+14%), Cluj-Napoca (+14%), Brașov (+29%) și Iași (+36%). 

Topul orașelor cu cele mai multe tranzacții imobiliare pe Storia.ro 

În ceea ce privește proprietățile și terenurile de vânzare, cele mai multe tranzacții s-au realizat în București (50% din totalul tranzacțiilor), urmat de Cluj-Napoca (15%) și Iași (9%). La polul opus, orașele în care s-au realizat mai puține tranzacții au fost Craiova (3%), Oradea (2%) și Arad (1%).

La capitolul apartamentelor, caselor și terenurilor de închiriat,topul este ocupat de aceleași orașe: București, cu 54% din totalul tranzacțiilor, Cluj-Napoca – 14% și Iași (8%). Cele mai puține tranzacții de închiriere s-au realizat tot în Oradea, Craiova și Arad (2%).

Analiza a luat în calcul numărul de anunțuri închise din fiecare oraș, raportat la totalul tranzacțiilor din cele 10 orașe analizate, pe perioada unui an (septembrie 2022 – august 2023).

Ce tipuri de proprietăți se caută pentru vânzare și închiriere, în funcție de oraș

Analizând tipurile de proprietăți care s-au tranzacționat pe Storia.ro, pe parcursul unui an, se observă că cele mai căutate sunt apartamentele, urmate de case și abia apoi de terenuri. 

La capitolul vânzărilor, se observă că în București apare cea mai mare rată de vânzare a apartamentelor, 94% dintre tranzacțiile de pe platformă fiind pentru apartamente, 4% pentru case și 2% pentru terenuri. De asemenea, în Cluj-Napoca s-au tranzacționat 88% apartamente, 9% case și 3% terenuri. Totodată, se observă o similaritate în cazul datelor din Brașov și Iași, unde s-au vândut în proporție de 86% apartamente. Cel mai mare procentaj pentru vânzarea de case s-a înregistrat în Oradea (19%), urmat de Arad (18%) și Craiova (17%), iar cel mai mare procentaj pentru vânzarea de terenuri, de 10%, s-a înregistrat în Oradea și Craiova.

Când vine vorba despre închirieri, se observă că în București, Timișoara și Iași 98% dintre anunțurile cu proprietăți tranzacționate sunt pentru apartamente. De asemenea, în Sibiu se înregistrează cea mai mare rată de închiriere a caselor (10%), urmată de Oradea (5%) și Brașov, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța (4%). 

Uitându-ne la datele extrase de pe Storia.ro, observăm o tendință clară: Bucureștiul, împreună cu cele mai mari patru județe (Cluj, Iași, Brașov și Timișoara) reprezintă peste jumătate din piața imobiliară rezidențială, lucru confirmat și de datele ANCPI. Apartamentele rămân în continuare în topul tranzacțiilor în orașele mari, în timp ce în orașele mici, precum Oradea, Arad sau Craiova, am observat un interes mai crescut pentru case, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare. (sursa)

Articolul precedentGuvernul a soluționat situaţia plăţilor pentru farmacii și medicii de familie
Articolul următorCum se anunță vremea în weekend. Unde vine toamna cu adevărat și în ce zone se întorc ploile în forță