Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a făcut o serie de declarații surprinzătoare în contextul creșterilor record de prețuri din ultimele luni. Isărescu face apel la calm și le recomandă românilor să bea “ceai de tei” ca să nu mai intre în panică.

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a amintit de “episoadele de panică” din rândul consumatorilor, care au luat cu asalt rafurile de ulei din magazine și casele de schimb valutar, în căutare de euro. Isărescu consideră că avem nevoie de “mai multă calmitate”.

“Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine”, a declarat joi Mugur Isărescu la conferința de de la BNR.

Mugur Isărescu: “Puteam să avem inflație de 20% în aprilie”

Declarațiile lui Isărescu vin în contextul unei inflații-record pentru ultimii 20 de ani. Potrivit INS, rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, de la 10,15% în martie.

Mugur Isărescu a insistat pe veștile bune legate de inflație. El a spus că România nu mai este pe locul 1 la inflație în UE, “avem 7-8 țări înaintea nostră, inclusiv din zona euro”, a precizat guvernatorul BNR, referindu-se la situația de la final de martie 2022.

Potrivit lui Isărescu, dacă nu ar fi fost schemele de compensare acordate de Guvern pentru energie, indicele prețurilor de consum ar fi putut ajunge la 20 de procente:

“Inflația e o discuție mai mult sau mai puțin teoretică. În ultima perioadă, electricitatea, gazele naturale, combustibilii au avut contribuții esențiale la inflație, începând din vara anului trecut. Dacă nu ar fi fost schemele de compensare, indicele prețurilor de consum ar fi fost mult mai mare. Acum avem 14%, altfel, în aprilie ar fi fost aproape 20%”, a declarat Mugur Isărescu. (sursa)

Articolul precedentPrima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună
Articolul următorDe la cititori: Totuși, ce aveți cu arborii seculari din Oradea?