Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, spune că scopul „Sea Breeze 21” nu este doar acela de a consolida capacitățile țărilor participante, ci de a demonstra că Marea Neagră nu este un lac rusesc, ci este o suprafață de apă internațională.

Generalul Ben Hodges a declarat că liderii ruși se comportă ca şi cum Marea Neagră nu face parte din apele internaționale, iar Moscova vrea să o transforme în propria lor apă.Scopul exercițiului multinațional „Sea Breeze 21”, catalogat drept „agresiv” de Rusia, nu este doar acela de a consolida capacitățile țărilor participante, ci și acela de a demonstra că Marea Neagră nu este un lac rusesc, ci este o suprafață de apă internațională, a declarat generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR).

Incidentul în care a fost implicat distrugătorul Marinei Regale, arată hotărârea Rusiei de a revendica ilegal apele

Incidentul s-a petrecut cu doar câteva zile înainte de începerea exercițiului maritim anual Sea Breeze 2021 în Marea Neagră, găzduit de Statele Unite și Ucraina. Exercițiul este menit să îmbunătățească interoperabilitatea (Capacitatea unor structuri militare,de regulă ce țin de două sau mai multe state, de a coopera eficient pentru îndeplinirea unor misiuni) dintre cele 23 de state participante la exerciţiu.

Este vorba și de descurajare, a spus Hodges: „Întreaga idee nu este doar să ne îmbunătățim capacitățile, ci și să demonstrăm că Marea Neagră este o suprafață de apă internațională. Nu este lacul Rusiei, nu este lacul cuiva , este o suprafață de apa internațională. Dar trebuie să facem respectat acest lucru”, a subliniat generalul.

Generalul Hodges mai spune că  Rusia va trimite cel mai probabil nave și avioane care să se apropie sau să monitorizeze forțele care participă la exerciții, însă nu este de așteptat ca rușii să tragă focuri de avertizare, deoarece la exercițiu participă și națiuni europene pe care Moscova ar prefera să nu le antagonizeze.

Ben Hodges: „Rușii se vor opri numai atunci când vor fi opriți”

Peste 5.000 de militari, cu 32 de nave și 40 de aeronave participă la exercițiul naval „Sea Breeze 21”, organizat de Forțele Navale ale SUA și Marina ucraineană, în Marea Neagră. Printre cele 32 de țări participante la exercițiu, inclusiv numeroase state din afara Alianței Nord-Atlantice, se numără și România și Republica Moldova.

Flota Mării Negre a anunțat că monitorizează acțiunile navelor NATO și ale altor țări care participă la acest exercițiu, care se desfășoară în perioada 28 iunie – 10 iulie.

Rusia și-a manifestat deja ostilitatea în legătură cu acest eveniment de instruire, susținând că „inspiră ambiții militariste la Kiev” și a Statelor Unite și aliaților săi să anuleze exercițiile în zona Mării Negre, afirmând că acestea „nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”.

Trebuie să demonstrăm că Marea Neagră este apă internațională

Cu toate acestea, incidentul de miercuri s-ar putea să nu fie sfârșitul comportamentului agresiv al Rusiei în această vară. Trupele, navele și echipamentele pe care le aveau lângă granița ucraineană în aprilie se află încă în regiune, a spus Hodges, și ar putea căuta o deschidere pentru a provoca Ucraina.

„Cred că reacția lor demonstrează disponibilitatea de a escalada mai repede decât este necesar” a spus generalul. „Rușii se vor opri numai atunci când vor fi opriți … Respectă doar forța și disprețuiesc slăbiciunea”, a concluzionat Ben Hodges.

Reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse, Igor Konashenkov, a afirmat că sub acoperirea exercițiului „Sea Breeze 21”,  vor fi livrate arme și muniții moderne trupelor ucrainene și formațiunilor naționaliste care se confruntă cu insurgenții proruși din estul Ucrainei.

Concomitent cu startul exercițiului „Sea Breeze”, Rusia și-a testat sistemele de apărare antiaeriană din regiunea ocupată Crimeea, în cadrul unei acțiuni de instruire la care au participat aproximativ 20 de avioane și elicoptere ale Flotei ruse a Mării Negre.„Echipajele avioanelor și elicopterelor Flotei Mării Negre și o formațiune a forțelor aeriene din districtul militar sudic au efectuat exerciții cu divizii de sisteme antiaeriene S-400 și Pantsir pentru a testa disponibilitatea forței de alertă și a sistemelor de apărare aeriană din Peninsula Crimeea”, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Flotei Mării Negre, scrie defenseone. (sursa)

Articolul precedentOrașele românești, cea mai rapidă creștere economică din Europa. Oradea nu e nicăieri
Articolul următorVIDEO Indienii, oameni de bază în fermele românești?