Grupul PPE din Parlamentul European a inițiat un proiect de rezoluție prin care cere Comisiei Europene să sancționeze România pentru că nu a recunoscut căsătoria dintre două persoane de același sex, oficiată la Bruxelles.

Proiectul de rezoluție se află pe ordinea de zi pentru săptămâna viitoare la ședința plenara a Parlamentului European de la Strasbourg. Dacă va fi votat, proiectul de rezoluție din Parlamentul European are valoare politică, dar nu obligă statele la o anumită decizie.

Rezoluția privind drepturile LGBTQI+ prevede la punctul 10 că Parlamentul European „cere Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României pentru eșecul său repetat de a se conforma hotărârii CJUE în speța Coman&Hamilton și pentru lipsa căilor de atac legale care a obligat reclamanții să se adreseze CEDO”.

De asemenea, punctul 5 al proiectul de rezoluție insistă asupra faptului că „legislația UE prevalează asupra oricărui tip de legislație națională, inclusiv asupra dispozițiilor constituționale, și, prin urmare, statele membre nu pot, pentru a obstrucționa dreptul fundamental la libera circulație a persoanelor în interiorul UE să invoce interdicția constituțională a căsătoriei între persoane de același sex sau protecția constituțională a «moralei» ori «politici publice» care încalcă drepturile familiilor «curcubeu» care se mută pe teritoriul lor”.

Mai mult, actul normativ inițiat de grupul PPE din Parlamentul European prevede la punctul 8 ca „Comisia (Europeană – n.r.) Comisia să propună legislație care să impună tuturor statelor membre să recunoască adulții menționați într-un certificat de naștere eliberat într-un alt stat membru ca părinți legali ai copilului, indiferent de sex sau starea civilă a adulților și solicită tuturor statelor membre să recunoască căsătoriile sau parteneriatele înregistrate în alt stat membru”.

Rezoluțiile Parlamentului European sunt poziții politice și nu obligă cu nimic statul membru, însă, în cazul în care sunt adoptate, reprezintă un semnal politic puternic împotriva statului respectiv.

Context

În anul 2016, soții Coman și Hamilton au dat în judecată România la Curtea Europeană de Justiție (CJUE), pentru că nu le-a recunoscut căsătoria oficiată la Bruxelles, astfel încât Hamilton, cetățean american, să primească drept de reședință în România în baza căsătoriei.

CJUE a decis în 2018 că țările UE nu pot împiedica şederea pe teritoriul lor a unui cuplu de acelaşi sex, format dintr-un cetăţean al Uniunii şi altul din afara acesteia.

Tot în anul 2018, Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât că statul român trebuie să recunoască dreptul de ședere în România al persoanelor de acelaşi sex căsătorite, dacă unul dintre membrii cuplului este cetățean UE.

Potrivit deciziei CCR, relația dintr-un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental la viață privată și de familie. (sursa)

Articolul precedentNu beizadeaua Năsui este cea mai îndreptățită să ne vorbească despre cum a fost furată România în ultimii 31 de ani
Articolul următorȘi Cîțu și Ceaușescu au făcut datorii care au întunecat viitorul țării. Cîțu, ceva mai mari!…