Patrick Andre De Hillerin: Așa cum scriam săptămâna trecută, 2024 este un an complicat, în care campania electorală începe oficial în mai (neoficial în februarie) și se mai termină sub bradul de Crăciun, când lumea e deja sătulă de reclama la Tuborg Christmas Brew.

Fiind un an atât de plin, ne-am fi așteptat ca partidele politice să aibă deja strategii clare și planuri bine puse la punct, să știm candidații pentru toate tipurile de alegeri și să nu avem altceva de făcut decât să analizăm ofertele, pentru a putea alege în cunoștință de cauză. Doar că suntem foarte departe de acest moment. Cu excepția AUR și a mărunțeilor din Polul de Dreapta, nimeni altcineva nu și-a definitivat lista pentru europarlamentare. De candidații pentru primării, consilii județene, consilii locale, Parlament și președinție nici nu poate fi încă vorba. Dar asta numai și numai pentru că oamenilor le place să viseze. Ce și cum, încercăm să vedem în cele ce urmează.

Partidul Național Liberal visează

că se află la începutul anului 2020, călare pe un șuvoi enorm de simpatie, creat mai ales de câștigarea alegerilor prezidențiale de către Klaus Iohannis. Evident, nu mai este acolo de foarte multă vreme. Iar vârfuri precum 35% intenție de vot în sondaje sunt la fel de îndepărtate ca și ziua în care Alina Gorghiu sau Raluca Turcan și-au pierdut.

Cum, însă, 2024 este Anul Oniric Național, nimeni nu-i poate împiedica pe cei din PNL să trăiască într-un univers paralel.

Deocamdată, Nicolae Ciucă, furând startul și având, încă, binecuvântarea robotică de la Cotroceni, visează că va fi președintele României, al doilea general care ajunge în această funcție după Nicolae Ceaușescu.

Pentru a se îndeplini acest vis, PNL trebuie, prima dată, să obțină un scor bun la europarlamentare. Iar un scor bun înseamnă undeva peste 20%, chiar peste 25%. Ceea ce, deocamdată, pare absolut imposibil. Nu doar că, în acest moment, PNL se află, pe bune, pe la 18-19%, dar are tendința absolut justificată de a scădea. Faptul că sunt chiar în PNL oameni care îl atacă zi de zi pe ministrul liberal al Finanțelor, responsabil pentru buget, nu ajută. Iar Boloș pare atât de hotărât să-și asume singur eșecul previzibil al bugetului de anul viitor, încât PSD nu trebuie să facă absolut nimic pentru a-i arunca vreo vină în spinare.

Cu ajutor din interior, cu noncombatul câtorva șefi de filiale care sunt șucăriți pe conducerea centrală, PNL ar trebui să se considere norocos dacă repetă performanța din 2014, când a obținut, cu greu, 15% din voturi. Caz în care Ciucă va fi violent trezit din visare de către gașca Bogdan-Motreanu-Bolojan-Sighiartău-Boc, gașcă ce s-ar pregăti de pe acum cu organizarea congresului PNL din luna iulie. Congres unde se va încerca înlăturarea gealului Ciucă, alegerea unui nou președinte, care ar urma să fie și candidatul partidului pentru prezidențiale. Acest personaj, deocamdată, nu există decât în visele umede ale unui Bogdan sau Bolojan și ar putea fi, ați ghicit, exact Bogdan sau Bolojan. Doar că nici unul nu reușește să electrizeze taberele din partid și, mai ales, nici unul nu are aprobările necesare de acolo de unde se iau, mai nou, aprobările în politica românească. Dacă puciul din iulie nu va reuși, iar Ciucă va rămâne președintele PNL, este foarte posibil ca, pentru a se mai salva ce o mai fi de salvat la vremea aceea, PNL să ia decizia de a merge, totuși, pe liste comune cu PSD, iar la prezidențiale să aibă un candidat comun.

citește articolul întreg pe catavencii.ro

Articolul precedentÎn înțelepciunea lor, românii au decis că de așa ceva avem nevoie în Parlament și așa ceva ne reprezintă: „Te agresez sexual, scroafo!”
Articolul următorLegăturile USR cu Securitatea!