După Marea Unire, integrarea României în structurile euro-atlantice reprezintă, cu siguranță, cel mai important obiectiv realizat de români în istoria lor.

Suntem acolo unde ne-am dorit să fim vreme de zeci de ani, de când rămâneam aruncați în spatele Cortinei de fier și suntem alături de statele care reprezintă, de peste un secol, aliații și partenerii noștri firești, naturali, statele cu care împărtășim aceleași valori și față de care avem afinități culturale de necontestat. Suntem, de peste un deceniu și jumătate, membri ai Uniunii Europene.

Dar simpla apartenență la UE nu înseamnă că drumul nostru s-a terminat și că tot ce ni se întâmplă, de preferință bun, se decide altundeva, pentru că nu este așa.

Adevărul, și sper ca actualul guvern să își asume clar acest lucru, este nu doar că suntem parte a UE ci mai ales că noi, la fel ca oricare stat membru, suntem UE, că suntem parte activă în procesul de reflecție și mai ales în cel de decizie. Este o diferență esențială de abordare, iar aici avem de lucru.

Parafrazând o vorbă din popor, UE ne dă, dar nu ne bagă în straiță. Rolul nostru în UE nu trebuie să fie stabilit de nimeni altcineva decât de noi și nu poate fi decis nicăieri altundeva decât în România! Se întâmplă la fel în orice stat membru.

De aceea, la fel ca orice guvern european și Guvernul României, prin toate structurile sale și conform Tratatelor europene, trebuie să își asume un rol mult mai activ la nivel european.

Suntem printre primele state ca suprafață, populație și, de-a lungul anilor, chiar și la nivel economic, iar aici este meritul major al angajaților români care ne-au adus și cea mai mare creștere economică, dar și exporturi și investiții și productivitate.

Toate aceste realizări, la care guvernele social democrate au pus umărul în mod decisiv, trebuie acum, în opinia mea, capitalizate și este misiunea acestui guvern, condus acum de un social democrat, să facă un pas mai departe în integrarea noastră europeană: acela de a ne da ca țară o voce, acela de a deveni un factor proactiv și de a consolida cu adevărat rolul nostru de țară importantă la nivel regional și continental.

Asta înseamnă miniștri implicați deplin la nivel de Consiliu, înseamnă relații strânse cu Parlamentul European și Comisia pentru ca acestea să ne poată cunoaște și înțelege interesele legitime, înseamnă, nu în ultimul rând, promovarea cu mult mai multă ambiție a experților români în Instituțiile europene, la fel cum încearcă toate statele membre.

Suntem acolo unde trebuie să fim, alături de cei cu care ne dorim să fim. A venit vremea să confirmăm și așteptările românilor care ne-au investit cu încrederea lor. A venit vremea unei Românii care își asumă pe deplin rolul său în cadrul Uniunii Europene.

Declarație politică, Senatul României

Articolul precedentŞedinţă de guvern. Se vor acorda ajutoare de urgenţă pentru persoanele afectate de fenomenele meteo periculoase, inclusiv din Bihor
Articolul următorPresa maghiară de opoziție: Ungaria este la ani-lumină distanță de prosperitatea românească