Supervulcanul Yellowstone s-ar putea „pregăti să explodeze”, cu consecințele dramatice. Oamenii de știință au avertizat de mult timp despre o potențială erupție catastrofală în SUA, un eveniment care ar provoca ravagii nu numai în America, ci și în întreaga lume.

Dezastrul ar îngropa în cenușă America, o suprafață de pe o rază de 1000 de kilometri, iar zeci de milioane de oameni ar muri. Dar pentru salvarea omenirii de la o apocalipsă produsă de acest dezastru natural, NASA are un plan prin care muntele ar putea fi răcit prin pomparea apei sub presiune asupra lui.

Supervulcanii, cum este Yellowstone, sunt diferiți de vulcanii obișnuiți prin faptul că au o erupție cu magnitudinea opt pe Indexul de Explosivitate a Vulcanilor (VEI), ceea ce înseamnă că, la un moment dat, au erupt mai mult de 1.000 de kilometri cubi de material, potrivit Express.

Cea mai recentă erupție majoră a avut loc pe 27 august 1883, în Indonezia, când insula Krakatoa aproape s-a prăbușit și a declanșat un imens tsunami. Cu toate acestea, Krakatoa este un vulcan obișnuit și, spre deosebire de „super” verii săi, cum ar fi caldera Yellowstone din SUA, un supervulcan despre care oamenii de știință au avertizat de zeci de ani.

Activitatea vulcanică a început în regiunea Parcului Național Yellowstone în urmă cu aproximativ două milioane de ani. Pe atunci roca topită – magma – s-a ridicat din adâncul Pământului și a produs trei erupții cataclismice mai puternice decât oricare din istoria înregistrată a lumii.

Din fericire, Yellowstone nu a mai avut o asemenea erupție de atunci, deși potențiala sa activitate vulcanică a fost explorată în timpul scurtului documentar „What If the Yellowstone Volcano Erupted Tomorrow?”

Aici, naratorul a notat: „Chiar acum, în SUA, unul dintre cei mai mari vulcani din lume se pregătește să explodeze. Dacă Yellowstone ar decide să erupă, rezultatele ar fi devastatoare”.

„A erupt de trei ori în ultimii trei milioane de ani, ceea ce i-a determinat pe unii oameni să se întrebe dacă ar trebui să ne îngrijorăm pentru o altă erupție în viitorul apropiat. Dar dacă erupția ar avea loc mâine și ai trăi în America de Nord nu ai putea face nimic pentru a te pregăti.”

O mare parte din magma lui Yellowstone nu s-ar transforma în lavă, deoarece intensitatea unei erupții ar forța cea mai mare parte din ea să se arunce în cer. De fapt, ar provoca mai multe daune, trimițând pene de cenușă în SUA și Canada și până în Europa.

Zeci de milioane de oameni pe o rază de 1.000 km (621 de mile) ar muri, deoarece odată inspirată, cenușa ar forma un amestec asemănător cimentului în plămâni și ar provoca sufocare. Între timp, afară, clădirile s-ar prăbuși – doar 30 cm (12 inchi) de cenușă este suficient pentru a prăbuși acoperișurile.

Cenușa ar reprezenta în continuare un pericol pentru viață în afara intervalului de 1.000 km, unde cel puțin un centimetru din substanța toxică s-ar fi instalat. Lumea ar experimenta schimbări vaste de temperatură din cauza acoperirii constante de nori, scăzând cu aproximativ 10°C și durând până la 10 ani, provocând ceva cunoscut sub numele de iarnă vulcanică.

Recoltele ar fi distruse de cenușă, precum și rezervele de apă și majoritatea celorlalte provizii naturale vitale pe care se bazează oamenii. Agenția spațială americană NASA a luat în calcul că cea mai bună soluție pentru a preveni erupția vulcanului Yellowstone ar fi pur și simplu răcirea acestuia, cu ajutorul apei.

NASA a propus găurirea camerei de magmă până la adâncimea de 10 kilometri și pomparea apei la presiune ridicată. Astfel, apa ar răci vulcanul, iar aceasta la ieșire ar avea în jur de 35 de grade Celsius, putând fi utilizată pentru a genera electricitate.

Proiectul gândit de NASA ar costa în jur de 3,46 de miliarde de dolari. Cu toate astea, forarea în super vulcan vine și cu propriile riscuri, aceasta ar putea declanșa erupția, în loc să o prevină.

Regiunea a suferit ultima dată o erupție majoră în urmă cu aproximativ 630.000 de ani, înainte de aceasta, evenimentele au avut loc acum 1,3 milioane și 2,1 milioane de ani. Se crede că această erupție a fost de aproximativ 1.000 de ori mai mare decât erupția care a avut loc la muntele St Helen’s în 1980, care a cauzat daune de un miliard de dolari. (ziare.com)

Articolul precedentRaport al serviciilor ungare: Organizații teroriste precum ISIS, al-Qaida și Hamas sunt deja prezente la graniță
Articolul următorCum afli care sunt sticlele, PET-urile și dozele pentru care poți primi banii înapoi, la magazin. Nu toate pot fi reciclate