Dragoș Damian: Dragi prieteni, sigur, este de inteles ca membrii FRATIC 2023, care nu beneficiaza de scutiri, facilitati, scheme de ajutor si alte stimulente, nu vor sa iasa public, pentru ca, asa cum ne asumam inca din numele coalitiei, suntem fraieri.

Dar, avand in vedere ca suntem mai multi decat cei care au scutiri, facilitati, scheme de ajutor si alte stimulente este bine ca ne-am organizat, pentru ca opinia publica sa vada ca avem o voce, chiar daca se aude foarte slab in vuietul facut de cei care beneficiaza de scutiri, facilitati, scheme de ajutor si alte stimulente si care sunt confruntati de spectrul pierderii acestora. Suntem alaturi de ei in lupta grea pe care o dau pentru a le mentine, de altfel nu am reactionat niciodata cerand ca aceste scutiri, facilitati, scheme de ajutor si alte stimulente sa fie taiate pentru ca vroiam si noi sa le obtinem. Dar nu s-a putut.

Astfel incat, in acest moment greu pentru economia tarii, in care toti deopotriva vor trebui sa plateasca integral taxe, impozite si contributii – tinem pumnii stransi totusi ca unii sa scape – este bine sa ne unim vocile si sa explicam inca o data mediului de afaceri, politicienilor si, desigur, opiniei publice, ce inseamna sa fi contribuabil onest si sa platesti integral taxe, impozite si contributii catre statul roman.

1. Romania este indatorata, nu are bani in contul curent, are deficit de balanta comerciala si risca blocajul finantarilor nerambursabile din fonduri europene si PNRR si din cauza ca s-au acordat scutiri, facilitati, scheme de ajutor si alte stimulente. Subliniez si, pentru ca pe locul intai se afla criminalitatea fiscala iar pe locul doi administratia publica nereformata.

2. Din taxele, impozitele si contributiile platite – putem discuta daca sunt mari sau mici fata de alte state din UE si de ce – se construiesc spitalele si scolile din Romania. Haideti s-o punem altfel: o scutire de CASS inseamna un pacient cu cancer condamnat la moarte. O scutire de impozit inseamna un copil care abandoneaza prematur scoala. Nu sunt exemple lacrimogene, chiar asa se intampla.

3. Scutirile, facilitatile, schemele de ajutor si alte stimulente se dau pentru a creste strategic sectoare economice, pe termen cel mult mediu, pe baza unui plan de afaceri si verificand atingerea unor criterii de performanta. In Romania s-au dat – varianta scurta –  pentru ca un director stia un politician sau un director era un politician.

4. Companiile care acum sunt organizate in FRATIC 2023, adica cele care sunt fraiere si platesc taxe, impozite si contributii, sunt discriminate in raport cu cele care au scutiri, facilitati, scheme de ajutor si alte stimulente; sunt puse in situatia de a le migra angajatii catre companiile care au scutiri, facilitati, scheme de ajutor si alte stimulente; au rapoarte financiare mai slabe datorita unui mediu neconcurential creat prin acordarea de scutiri, facilitati, scheme de ajutor si alte stimulente.

5. FRATIC 2023 nu stie daca s-a sesizat cineva insa scutirile, facilitatile, schemele de ajutor si alte stimulente au redus proportional in decursul anilor si disponibilul pentru sponsorizari si / sau mecenat, ca tot se vorbeste de acest subiect.

6. Si nu in ultimul rand trebuie spus apasat ca pana si in cazul ideal al disparitiei criminalitatii fiscale si reformarii administratiei publice astfel de scutiri, facilitati, scheme de ajutor si alte stimulente NU trebuie acordate in afara unui cadru strategic de dezvoltare economica pana in 2030.

Membrii coalitiei FRATIC se duc de luni inapoi la servici, urmand ca la finalul lunii sa plateasca toate taxele, impozitele si contributiile, ca de obicei. Taxe, impozite si contributii din care se vor finanta si cele 4 campanii electorale din 2024. (ZF.ro)

Articolul precedentControale la Wizz Air, după ce compania a anulat nouă zboruri într-o zi. Operatorul riscă suspendarea activității
Articolul următorSoluții pentru a debloca traficul sugrumat din Oradea…