Un studiu al Parlamentului European despre stimulentele financiare primite de companiile farmaceutice a fost retras peste noapte de pe site-ul instituţiei. Jurnaliştii de la Politico au încercat să afle care e motivul. Ce au descoperit?

Grupul pentru viitorul ştiinţei şi tehnologiei, o comisie fără puteri legislative a Parlamentului European, a publicat, vineri, 28 octombrie, un raport privind piaţa europeană produselor farmaceutice. Până luni, 30 octombrie, studiul a dispărut de pe site-ul instituţiei. Jurnaliştii de la Politico susţin că documentul ar fi fost retras la cererea a doi eurodeputaţi de centru-dreapta, aparţinând grupului european PPE, care au şi o relaţie romantică.

Motivaţia oficială: autorii trebuie să răspundă unor întrebări suplimentare din partea deputaților europeni.

Este vorba despre Pernille Weiss, eurodeputată din Danemarca, şi Christian Ehler, eurodeputat din Germania, membrii PPE, ambii făcând parte din Grupul pentru viitorul ştiinţei şi tehnologiei (STOA), pe care Ehler îl şi prezidează.

Incidentul vine în contextul în care Parlamentul UE dezbate o revizuire majoră a normelor care guvernează industria farmaceutică europeană. Potrivit jurnaliştilor de la Politico, dezbaterea se concentrează pe sistemul de stimulente profitabile pentru industria farmaceutică și a atras o reacție puternică de lobby din partea sectorului.

Eurodeputata Pernille Weiss este o figură de prim-plan în cadrul discuţiilor, remarcă jurnaliştii, poziţia sa fiind apropiată de cea a industriei, în timp ce raportul STOA este în general nefavorabil priorităţilor sectorului farmaceutic. Jurnaliştii au încercat să afle cum se explică retragerea raportului.

Christian Ehler le-a transmis jurnaliştilor că întrebările au fost adresate şi de el şi că studiul a fost reţinut până când vor primi un răspuns. Întrebat de Politico dacă intervenția sa a fost potrivită având în vedere relația sa cu Weiss, Ehler a negat că ar exista vreun conflict de interese.

Ce conţine raportul

Autorii studiului, trei economişti italieni în domeniul sănătăţii, au arătat grupului STOA în cadrul unei audieri că stimulentele actuale pentru dezvoltarea medicamentelor nu facilitează prea mult accesul acestora în Europa. În schimb, ei au propus noi soluții: modele de plată în avans, achiziții comune și cercetare cu sprijin public, precum și drepturi de proprietate intelectuală mai puțin generoase pentru industria farmaceutică.

Paolo Pertile, unul dintre autori, a explicat că rezultatele s-au bazat în principal pe o analiză extinsă a literaturii de specialitate, conţinând peste 230 de articole și rapoarte, completată de 24 interviuri cu părțile interesate: cinci cercetători și clinicieni, șase reprezentanți ai industriei, trei reprezentanți ai pacienților, opt experți în sănătate publică și doi funcționari publici.

Poziţia autorilor raportului este diametral opusă priorităților pe care Weiss le promovează în cadrul negocierilor sale cu privire la planurile UE, mai arată Politico. Jurnaliştii au reuşit să salveze o copie a documentului. 

Citeşte întreaga ştire: Dispariția misterioasă din Parlamentul European a unui raport care deranja industria farma

Articolul precedentAu început rezervările pentru Crăciun și Revelion 2024. Tarifele pot să ajungă la 4.000 lei/persoană pentru 4 nopți
Articolul următorNeuralink începe testele pe oameni pentru cipurile implantate în creier. Ce condiții trebuie să îndeplinească primii 11 voluntari care vor fi aleși